Podnebne spremembe

Liberija razmišlja o selitvi prestolnice

M.G.
23. 7. 2024, 08.54
Posodobljeno: 23. 7. 2024, 09.00
Deli članek:

Zaradi hudih poplav v Liberiji nekateri senatorji predlagajo premestitev glavnega mesta stran od prenasljene in slabo upravljane Monrovije. Predlog je v tej revni afriški državi naletel na mešane odzive.

Profimedia
Revnim obalnim delom prestolnice Monrovije grozi, da jih bo sčasoma popolnoma zalilo morje.

Hudourniške poplave, ki so jih sprožili močni nalivi med letošnjim koncem junija in začetkom julija, so pustile približno 48.000 Liberijcev praktično brez vsega, je sporočila Nacionalna agencija za obvladovanje nesreč (NDMA). Še posebej hudo je bila prizadeta prestolnica Monrovija, deloma zaradi prenaseljenosti, deloma pa zaradi obupnega kanalizacijskega sistema in predvsem pomanjkanja gradbenih predpisov.

Po poročanju Daily Observerja, ki je citiral izvršno direktorico NDMA Ansu Dulleh, so trenutno predvsem prizadete ženske, otroci in starejši. "Obseg poplav je drugačen od vseh, ki smo jim bili kdaj priča. Naši sistemi so preobremenjeni in ne morejo zadovoljiti vseh potreb, povezanih s to krizo." Dulleh je pozvala partnerje, lokalne in mednarodne, naj podprejo NDMA pri reševanju prizadetega prebivalstva. Po poročanju Observerja je ocenjeno, da je približno 100.000 ljudi ogroženih zaradi poplav, neurja in erozije obale, pri čemer naj bi se hitro povečevalo tudi število bolezni, ki se prenašajo z vodo.

Zaradi vseh teh problemov, s katerimi se soočajo predvsem v liberijski prestolnici, so začeli resno razmišljati celo o tem, da bi glavno mesto preselili. Tako je skupni odbor senata na srečanju za razpravo o vztrajnem problemu poplav v začetku julija predlagal tudi ustanovitev novega mesta, ki bi nadomestilo Monrovijo. Takšna ideja sicer ni nova za afriške države, saj vemo, da so že Nigerijci načrtno zgradili Abujo za svoje glavno mesto, prav tako pa sta razmeroma pozno v 20. stoletju nastali tudi prestolnici Tanzanije (Dodoma) in Slonokoščene obale (Yamoussoukro).

Monrovia je dom 1,5 milijona ljudem in leži na atlantski obali Liberije, ki velja za eno najrevnejših držav na svetu. Mesto je gospodarsko, politično in kulturno središče države, pri čemer Freeport of Monrovia (pristanišče) zagotavlja prehod za liberijski izvoz, vključno z železovo rudo, gumo in lesom, ki jih pošiljajo v Združene države in Evropo. Ministrstvo za javna dela je za francosko tiskovno agencijo AFP povedalo, da skrbno pregleduje predlog selitve glavnega mesta, in dodalo, da načrt zaenkrat še ne vključuje točne lokacije selitve in da bo vsaka odločitev odvisna od ekonomske upravičenosti.

"Imeti novo mesto je finančno velik zalogaj," je dejal T. T. Benjamin Myers, direktor za komuniciranje na ministrstvu. "Naš državni proračun je še vedno visok okoli 600 milijonov dolarjev, zato bo za novo mesto potrebno resno upoštevati veliko tehničnih, finančnih in gospodarskih dejavnikov," je še dodal.

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste