Na Hrvaškem

Policija z novim načrtom nad neodgovorne voznike: "Kaznovali jih bomo, ne da bi jih morali ustaviti"

D.K.
9. 7. 2024, 13.21
Posodobljeno: 9. 7. 2024, 13.29
Deli članek:

Tako kot v večini držav si tudi na Hrvaškem prizadevajo, da bi zmanjšali število smrtnih žrtev prometnih nesreč ter udeležence v cestnem prometu "vzgojili" v varne in strpne voznike. Tako so se ob številnih ukrepih odločili za še enega, ki bo prekrškarje udaril po žepu, ne da bi jih policisti ustavili.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na strokovnem srečanju "Vizija nič" so v teh dneh preučevali možnosti, kako na Hrvaškem preprečiti smrtne nesreče. Gre za načrt Evropske unije, po katerem do leta 2050 v Evropi ne bi smelo biti smrtnih žrtev v cestnem prometu. Na dogodku so med drugim predstavili prilagodljivo vodenje prometa v Zagrebu in pojasnili, da notranje ministrstvo pa že testira drone za snemanje na avtocestah.

Andro Pavuna, vodja zagrebškega mestnega urada za promet, je napovedal velik projekt prestolnice - prilagodljivo upravljanje prometa, ki bi v zgoščenem zagrebškem prometu omogočilo celo vrsto pametnih storitev, vsi semaforji pa bi bili povezana na eno centralno mesto, kar bi omogočalo učinkovitejše vodenje prometa in manj zastojev. Kot je še pojasnil je projekt v prvi fazi ocenjen na 13 milijonov evrov.

Josip Mataija, načelnik Službe prometne policije MUP, pa je poudaril, da letos beležijo slabe statistične podatke o smrtnih žrtvah v prometu. To še posebej velja za voznike mopedov in motorjev, saj je skoraj vsak tretji umrli na hrvaških cestah voznik dvokolesnikov. "Posebej bi pozval k potrpežljivosti voznikov v času največje turistične sezone, saj so gneče neizogibne. Tako je minuli konec tedna na cestninskih postajah Demerje-Lučko šlo 220.000 vozil," je dodal. Pojasnil je, da policija v tako gostem prometu težko kaznuje tiste, ki ne spoštujejo prometnih predpisov, na primer neodgovorne voznike, ki vozijo po odstavnem pasu na avtocesti, napovedal pa je, da bi takim kršiteljem lahko že kmalu stopili na prste in temu naredili konec, piše Večernji list. 

"Preizkusili smo drone, s katerimi smo lahko posneli in kaznovali voznike, ki kršijo pravila, ne da bi jih morali ustaviti. Letos bomo nabavili še več dronov," je napovedal Mataija.

Hrvoje Ordulj, vodja službe za prometno varnost Hrvaških avtocest, pa je ob tem dejal, da je bil promet na avtocestah v prvih šestih mesecih za 11 odstotkov večji kot lani.

Estrada

ron ely
Star 86 let

Umrl igralec Tarzana Ron Ely

gojmir lesnjak 2
V vlogi očeta in sina

Večna prijatelja Gojmir Lešnjak-Gojc in Jaša Jamnik

roman polanski
Opustitev obrekovanja

Polanski sklenil poravnavo v primeru domnevnega spolnega napada leta 1973

miki vlahovic
Po Marku tudi Tia

Miki Vlahovič v praznem gnezdu: Slovo boli

nina donelli otrok (9)
Naraščaj

Vesela nosečnica Nina Donelli razkrila spol otroka, ki ga pričakujeta z Maticem

britney
Sologamija

Britney Spears se je poročila že četrtič – tokrat ne z moškim

Zanimivosti

slovenija, slovenske-železnice, železnice, vlaki, pot-z-vlakom, vožnja-z-vlakom
Zanimivosti

Ugodne abonentske vozovnice za vlak pomembno prispevajo k zmanjšanju CO2 v našem okolju

prašič
Umetna inteligenca

Kmetje bodo lahko s telefonom ugotovili čustveno stanje svojih prašičev

nagon_1
Trajekt Estonia

Nagon iz kamene dobe še vedno ogroža življenja

henry kissinger
Henry Kissinger

Največji cinik hladne vojne

podgana
Na pomoč

(Video) V francoskih mestih nad kolonije podgan kar s pomočjo dihurjev

slika
Zanimivosti

JYSK nadaljuje s prenovo slovenskih otroških letovišč z namenom omogočanja boljšega spanca otrok in mladostnikov