Na Hrvaškem

Policija z novim načrtom nad neodgovorne voznike: "Kaznovali jih bomo, ne da bi jih morali ustaviti"

D.K.
9. 7. 2024, 13.21
Posodobljeno: 9. 7. 2024, 13.29
Deli članek:

Tako kot v večini držav si tudi na Hrvaškem prizadevajo, da bi zmanjšali število smrtnih žrtev prometnih nesreč ter udeležence v cestnem prometu "vzgojili" v varne in strpne voznike. Tako so se ob številnih ukrepih odločili za še enega, ki bo prekrškarje udaril po žepu, ne da bi jih policisti ustavili.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na strokovnem srečanju "Vizija nič" so v teh dneh preučevali možnosti, kako na Hrvaškem preprečiti smrtne nesreče. Gre za načrt Evropske unije, po katerem do leta 2050 v Evropi ne bi smelo biti smrtnih žrtev v cestnem prometu. Na dogodku so med drugim predstavili prilagodljivo vodenje prometa v Zagrebu in pojasnili, da notranje ministrstvo pa že testira drone za snemanje na avtocestah.

Andro Pavuna, vodja zagrebškega mestnega urada za promet, je napovedal velik projekt prestolnice - prilagodljivo upravljanje prometa, ki bi v zgoščenem zagrebškem prometu omogočilo celo vrsto pametnih storitev, vsi semaforji pa bi bili povezana na eno centralno mesto, kar bi omogočalo učinkovitejše vodenje prometa in manj zastojev. Kot je še pojasnil je projekt v prvi fazi ocenjen na 13 milijonov evrov.

Josip Mataija, načelnik Službe prometne policije MUP, pa je poudaril, da letos beležijo slabe statistične podatke o smrtnih žrtvah v prometu. To še posebej velja za voznike mopedov in motorjev, saj je skoraj vsak tretji umrli na hrvaških cestah voznik dvokolesnikov. "Posebej bi pozval k potrpežljivosti voznikov v času največje turistične sezone, saj so gneče neizogibne. Tako je minuli konec tedna na cestninskih postajah Demerje-Lučko šlo 220.000 vozil," je dodal. Pojasnil je, da policija v tako gostem prometu težko kaznuje tiste, ki ne spoštujejo prometnih predpisov, na primer neodgovorne voznike, ki vozijo po odstavnem pasu na avtocesti, napovedal pa je, da bi takim kršiteljem lahko že kmalu stopili na prste in temu naredili konec, piše Večernji list. 

"Preizkusili smo drone, s katerimi smo lahko posneli in kaznovali voznike, ki kršijo pravila, ne da bi jih morali ustaviti. Letos bomo nabavili še več dronov," je napovedal Mataija.

Hrvoje Ordulj, vodja službe za prometno varnost Hrvaških avtocest, pa je ob tem dejal, da je bil promet na avtocestah v prvih šestih mesecih za 11 odstotkov večji kot lani.

Estrada

nina-osenar, maja-oderlap, iskreno-z-majo
Nina Osenar Kontrec

Priljubljena voditeljica bo spet vodila televizijski šov

bojan mori
Bojan Mori

Prehitro se je poslovil vrhunski koroški tonski mojster

Princ George
Slavlje na dvoru

Foto: Princ George praznuje 11. rojstni dan s svežo fotografijo, ki jo je posnela Kate

IMG_7787
Epska odisejada

Začela se je Ekspedicija Triglav: Laško osvaja Pariz!

jennifer-lopez
Na temo Bridgerton

Foto: Jennifer Lopez praznovala svoj 55. rojstni dan brez Bena Afflecka

Raper Challe Salle
Dopust

Foto: Raper Challe Salle po incidentu z Zlatkom uživa v Turčiji

Zanimivosti

20240722_094306
Zanimivosti

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 kvadratih: razkrivamo vsebino gradbenega dovoljenja za luksuzno vilo dveh razvpitih dobaviteljev javnega zdravstva

profimedia-0866027426
Odštevanje do Olimpijade

Kdaj in zakaj so nastale znamenite Michelinove zvezdice?

nakup sončne kreme, sončna krema
Naj bo prijetno, varno in zabavno poletje

Odpravimo dvome o sredstvih, ki nas ščitijo pred soncem

dnevna soba
Vintage in retro

Vračamo se k naravnim materialom in zemeljskim barvam

presnovni sindrom
Skupina dejavnikov

Nabiranje maščobe okoli trebuha lahko nakazuje na presnovni sindrom

MEHANIK, AVTOMEHANIK, KLIMA, POLNJENJE
Čiščenje in polnjenje

Zakaj iz vaše avtoklime neprijetno smrdi in kaj storiti?