Padel rekord iz leta 1981

Rekordna volilna udeležba na volitvah v Franciji

A.S./STA
7. 7. 2024, 18.31
Deli članek:

Ključnega drugega kroga predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji se je danes do poldneva udeležilo 26,63 odstotka volivcev, kar je več kot v prvem krogu in največ po letu 1981, so sporočili z notranjega ministrstva. Tudi ob 16. uri so zabeležili najvišjo udeležbo po letu 1981, in sicer 59,71-odstotno.

Profimedia
Zanimanje za današnji drugi krog predčasnih parlamentarnih volitev v Francije je izjemen. Rezultati bodo znani zvečer.

Leta 1981 se je volitev, ki jih je zaznamoval prihod levice na oblast, do poldneva udeležilo 28,3 odstotka volivcev, do 16. ure pa 61,4 odstotka. Prvega kroga volitev se je pred tednom dni udeležilo 25,9 odstotka volivcev. Končna volilna udeležba je bila visoka, 66,7-odstotna, kar je bilo skoraj dvajset odstotnih točk več kot v prvem krogu volitev pred dvema letoma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po ocenah bo današnja končna udeležba najmanj 67-odstotna, to pa bi bil rekord za parlamentarne volitve po letu 1997, piše AFP. Prvi današnji uradni podatki o volilni udeležbi so potrdili veliko zanimanje za glasovanje, po katerem bo po pričakovanjih skrajno desni nacionalni zbor (RN) Marine Le Pen postal največja parlamentarna stranka. Kot kažejo zadnje ankete, pa mu ne bo uspelo doseči želene absolutne večine 289 sedežev. Tega se ne morejo nadejati niti drugi bloki, tako da volitve spremlja bojazen pred politično blokado v državi, ki je eden od stebrov Evropske unije. Po zadnjih anketah naj bi RN dobila med 170 in 210 poslancev. Tik za njo naj bi bila z med 145 in 175 sedeži leva Nova ljudska fronta, šele na tretjem mestu pa sredinsko zavezništvo francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Od dosedanjih 250 sedežev v 577-članskem spodnjem domu parlamenta naj bi jih ohranilo le med 118 in 148.

Macron je predčasne volitve sklical po porazu svoje stranke na evropskih volitvah, z njimi pa je želel zaustaviti porast skrajne desnice, a se je po mnenju številnih uštel. Tudi če se ne bo uresničila možnost kohabitacije med njim in skrajno desno vlado, ni obeta na oblikovanje stabilne večine, s katero bi lahko sodeloval v preostalih treh letih predsedniškega mandata. Volišča bodo povsod po Franciji odprta do 18. ure, v večini večjih mest pa do 20. ure. Tedaj bodo mediji objavili tudi prve projekcije izidov. Po poročanju AFP pa za zdaj še ni jasno, ali namerava predsednik Macron zvečer nagovoriti javnost. V Elizejski palači so na vprašanje o tem odgovorili, da je to odvisno od izida.

Ker se po objavi izidov volitev zvečer bojijo izgredov, bo za red skrbelo dodatnih 30.000 policistov, od tega 5000 v Parizu. Po poročanju francoskih medijev so nekatere trgovine v središču Pariza v strahu pred neredi že zavarovale svoje izložbe. Že v soboto so volili na francoskih čezmorskih ozemljih, a prvi rezultati od tam niso merodajni za končni izid volitev. Na Guadeloupu so sicer štirje dosedanji poslanci iz vrst neodvisnih in levice ohranili sedeže v skupščini, medtem ko je na Martiniku in v Gvajani zmagala levica.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste