400 potresov

Na Islandiji so morali ponovno bežati pred izbruhom vulkana

A.S./STA
29. 5. 2024, 17.27
Posodobljeno: 29. 5. 2024, 17.29
Deli članek:

Na polotoku Reykjanes na jugozahodu Islandije je danes znova izbruhnil vulkan, ki je lavo na površje bruhnil kar 50 metrov visoko, je sporočil islandski meteorološki urad. Oblasti so že evakuirale prebivalce mesta Grindavik in obiskovalce kopališča s termalno vodo Modra laguna. To je bil sicer že peti izbruh vulkana na polotoku od decembra.

Icelandic Met Office
Izbruh vulkana na Islandiji. Slika je simbolična.

Meteorološki urad je že pred današnjim izbruhom poročal o "intenzivni potresni dejavnosti" v bližini izbruha. Kot je namreč opozoril v ponedeljek, je tam v zadnjem tednu zabeležil približno 400 potresov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Urad je prav tako poročal o kopičenju 20 milijonov kubičnih metrov magme pod krajem Svartsengi, kjer se nahaja geotermalna elektrarna, ki 30.000 prebivalcev polotoka Reykjanes oskrbuje z elektriko in vodo. Zaposlene v elektrarni so sicer evakuirali že decembra po prvem izbruhu vulkana na polotoku in sedaj in večinoma deluje na daljavo.

Večino od 4000 prebivalcev ribiškega mesteca Grindavik pa so evakuirali že novembra, a so se nekateri vrnili v svoje domove v manj ogroženih soseskah.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka