Vojaške vaje

Kitajska z vojaškimi letali in ladjami obkrožila Tajvan

J.V./STA
23. 5. 2024, 08.20
Posodobljeno: 23. 5. 2024, 13.16
Deli članek:

Kitajska je danes v bližini Tajvana začela dvodnevne vojaške vaje, ki jih je označila za kazen za separatistična dejanja otoka. Vaje sledijo prisegi novega tajvanskega predsednika Lai Ching-teja v ponedeljek, ko je Peking njegov govor označil za priznanje neodvisnosti in napovedal povračilne ukrepe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 sicer deluje neodvisno od kitajske celine, vendar Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja in napoveduje vnovično vzpostavitev nadzora, po potrebi tudi s silo.

V okviru tokratnih vojaških vaj so vojaška letala in ladje po navedbah Kitajske obkrožila otok, da bi preizkusila svoje bojne sposobnosti. Odvijajo se v Tajvanski ožini, pa tudi severno, južno in vzhodno od otoka, je sporočila vojska in dodala, da gre za "ostro kazen za separatistična dejanja sil, ki se zavzemajo za neodvisnost Tajvana, in svarilo proti vmešavanju zunanjih sil".

Nekoliko ostrejši je bil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin, ki je dejal, da bo "tajvanskim separatističnim silam tekla kri", če se bodo skušali zoperstaviti zgodovinskemu dogodku ponovne združitve Kitajske.

Profesor na univerzi v Pekingu in strokovnjak za obrambno politiko Zhang Chi je za agencijo AFP ocenil, da so vaje delno namenjene testiranju ekonomske blokade otoka, zlasti ključnega pristanišča Kaohsiung, s čimer bi prekinili "življenjsko linijo Tajvana za uvoz energije" in "podporo zaveznikov tajvanskih separatistov".

Tajvan se je nemudoma odzval na kitajske vojaške vaje in javil, da je namestil svoje morske, zračne in kopenske sile, ki bodo "branile svobodo". Vaje so obsodili kot neracionalne provokacije in dejanja, ki da spodkopavajo regionalni mir in stabilnost.

Predsednik Lai je danes dejal, da se bo "postavil na prvo bojno črto", da bi branil Tajvan, pri čemer sicer ni neposredno omenil kitajskih vojaških vaj. "Spričo zunanjih izzivov in groženj bomo še naprej branili vrednote svobode in demokracije ter varovali mir in stabilnost v regiji," je dejal.

Kitajska, ki je Laija že v preteklosti označevala za nevarnega separatista, ki da bo otoku prinesel vojno, je povračilne ukrepe napovedala po njegovem ponedeljkovem govoru ob inavguraciji, v katerem je med drugim napovedal nadaljnjo krepitev obrambnih zmogljivosti Tajvana in obrambo demokracije.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka