Več kot 60

Foto: Več deset mrtvih v novih izraelskih napadih na Gazo, na ulicah znova več tisoč protestnikov

D.K./STA
19. 5. 2024, 08.16
Posodobljeno: 19. 5. 2024, 09.05
Deli članek:

Izraelska vojska je ponoči v napadu na begunsko taborišče Nuseirat v osrednjem delu Gaze ubila najmanj 20 ljudi. Še devet Palestincev je bilo ubitih v obstreljevanju mesta Gaza na severu enklave. Izraelska vlada tako še dalje zavrača pozive več tisoč protestnikov, ki so v soboto znova zahtevali premirje, ki bi omogočilo vrnitev zajetih talcev.

Profimedia
V luči trajajoče vojne v Gazi se je sinoči na ulicah Tel Aviva znova zbralo več tisoč protivladnih protestnikov.

Kot navaja katarska televizija Al Jazeera, je v izraelskih napadih na Gazo v soboto življenje izgubilo najmanj 64 ljudi. Nič bolj mirno ni bilo ponoči. Iz več delov enklave, vključno z Rafo, prihajajo tudi poročila o kopenskih operacijah izraelskih sil in spopadih s palestinskimi borci.

Profimedia
Več deset mrtvih v novih izraelskih napadih na Gazo.

V luči trajajoče vojne v Gazi se je sinoči na ulicah Tel Aviva znova zbralo več tisoč protivladnih protestnikov. Shod so zaznamovali pozivi k vrnitvi talcev, ki jih je islamistično gibanje Hamas zajelo med napadom na Izrael oktobra lani. Kot so poudarjali demonstranti, je to možno doseči samo s pogajanji.

Nove demonstracije so potekale po tem, ko je vojska sporočila, da je v Rafi našla posmrtne ostanke še enega izmed pogrešanih talcev. V tem primeru je šlo za posameznika, ki je bil ubit že 7. oktobra.

Profimedia
V luči trajajoče vojne v Gazi se je sinoči na ulicah Tel Aviva znova zbralo več tisoč protivladnih protestnikov.

Napetosti tudi v vojnem kabinetu

Pomanjkanje jasnega načrta vlade Benjamina Netanjahuja za Gazo pa povzroča napetosti tudi v vojnem kabinetu, kjer je minister Beni Ganc v soboto zagrozil z odstopom, če vlada ne predstavi rešitev za prihodnost palestinske enklave.

Ganc, ki je do izbruha aktualne vojne predstavljal opozicijo Netanjahuju, zahteva, da vojni kabinet do 8. junija oblikuje delovni načrt, ki bo Izraelu med drugim po vojni zagotovil varnostni nadzor nad Gazo.

Nekdanji poveljnik izraelskih sil je v televizijskem nagovoru pojasnil, da želi, da oblikujejo "ameriško, evropsko, arabsko in palestinsko administracijo, ki bo skrbela za civilne zadeve v Gazi". Ta bi po njegovih besedah postavila temelje za bodočo oblast, ki pa ne bo v rokah Hamasa ali Palestinske uprave, ki trenutno upravlja zasedeni Zahodni breg.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka