Za vedno skupaj

Umrla sta najstarejša siamska dvojčka na svetu

M.G.
13. 4. 2024, 10.46
Posodobljeno: 13. 4. 2024, 10.47
Deli članek:

Lori in George Schappell sta bila rojena leta 1961 v Pensilvaniji in sta veljala za najstarejša siamska dvojčka na svetu; navkljub zdravniškim napovedim, da ne bosta dočakala 30 let, sta jih doživela več kot enkrat toliko.

Profimedia
George in Lori Chappell na sliki iz leta 2007.

Najstarejša siamska dvojčka, Lori in George Schappell, sta umrla v bolnišnici Univerze v Pensilvanije v starosti 62 let. Kljub temu, da sta imela zraščeni lobanji, sta dvojčka kljubovala zdravniškim napovedim, da ne bosta živela dolgo, in sta pravzaprav relativno uživala v življenju in karieri, imela pa sta tudi ločene hobije. Kljub temu, da sta si delila vitalne krvne žile in kar 30 odstotkov možganov, sta bila v mnogo pogledih različna.

Lori je bila samostojna, George pa zaradi svoje bolezni ni mogel hoditi, zato je sedel na vozičku, ki ga je potiskala Lori. George je imel uspešno kariero country pevca, medtem ko je bila Lori večkrat nagrajena kegljačica. Od leta 2022 dalje sta veljala za najstarejša živeča siamska dvojčka na svetu, postala pa sta tudi prva istospolna siamska dvojčka, ki sta se identificirala kot različna spola, potem ko je leta 2007 George razkril, da je transspolna.

Dvojčka sta živela v dvosobnem stanovanju v Pensilvaniji, kjer sta imela vsak svojo sobo. Noči sta izmenično preživljala v obeh, sta pa skušala živeti invididualno življenje, kolikor pač je bilo mogoče. Leta 1997 je George v dokumentarnem filmu dejal, da se ne nikdar ne bi želel ločiti od Lori. "Zakaj popravljati, kar ni pokvarjeno?" je dejal. Na koncu bosta tudi še po smrti ostala skupaj, saj bosta tudi pokopana skupaj.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka