Za vsem stojijo Kitajci?

Finci iz morja izvlekli sumljiv predmet, na morskem dnu so našli še druge sledi, scenarij je jasen

S.R.
24. 10. 2023, 17.55
Posodobljeno: 24. 10. 2023, 17.58
Deli članek:

Finci nadaljujejo s preiskavo domnevne sabotaže plinovoda Balticconnector in telekomunikacijskega kabla v Baltskem morju, a celotna slika postaja vse bolj jasna.

Elering
Plinovod Balticconnector z estonske strani (fotografija je stara več let).

Kot smo že poročali, so iz finskega nacionalnega preiskovalnega urada (NBI) v petek sporočili, da preiskujejo, ali je z dogodkom na kakršen koli način povezana kitajska tovorna ladja Newnew Polar Bear, ki se je na območju gibala ravno v času, ko so na plinovodu in kablu nastale poškodbe. Še vedno namreč ni znano, ali je šlo za sabotažo ali nesrečo, finske oblasti so pojasnile le, da so nastale poškodbe najverjetneje »posledica zunanje dejavnosti«. Obenem so sporočili, da so v bližini mesta poškodb našli sumljiv »večji« in »težji« predmet, s katerega so že odvzeli vzorec in ga poslali na analizo. Predmet so danes izvlekli na kopno, gre pa za ladijsko sidro.

Vse več dokazov

Preiskovalci zdaj ugotavljajo, ali gre za sidro kitajske ladje. Kaže, da je temu tako, čeprav uradno tega še niso uspeli potrditi. Ladja Newnew Polar Bear, ki pluje pod hongkonško zastavo in je v lasti kitajske družbe, namreč po informacijah nacionalnega preiskovalnega urada dejansko pluje brez enega od sider na premcu, a z njo še niso uspeli priti v stik. Tako dokončno še niso uspeli ugotoviti, ali je manjkajoče sidro točno to sidro, ki so ga v Finskem zalivu izvlekli iz morja. Kot sicer danes poroča finska javna radiotelevizija Yle, so preiskovalci v bližini mesta, kjer je prišlo do poškodb plinovoda, poleg sidra na morskem dnu našli tudi »sledi vlečenja,« torej znake, da je nekdo po morskem dnu vlekel težji predmet. Sled naj bi bila na eni strani plinovoda precej široka, na drugi strani pa naj bi se »ožja sled« nadaljevala več kilometrov proti vzhodu. Podatki o pomorskem prometu sicer razkrivajo, da je kitajska ladja plinovod prečkala ravno v trenutku, ko so merilne postaje na območju zaznale »hrup,« še poroča Yle. Prav tako so se 9. oktobra, torej dan po incidentu, pojavile fotografije te iste ladje, ko je bila že zasidrana v pristanišču v Sankt Peterburgu. Z njih je razvidno, da z leve strani premca, kjer bi moralo biti sidro, visijo samo verige.

Če gre verjeti finskim preiskovalcem, je torej scenarij precej jasen. Kot so danes pojasnili z nacionalnega preiskovalnega urada, je treba zdaj ugotoviti, ali je šlo za načrtno dejanje ali zgolj nesrečo. Medtem je kitajsko zunanje ministrstvo Fince pozvalo, naj incident preiskujejo »objektivno, pravično in strokovno.« V Pekingu sicer še naprej zatrjujejo, da je bila ladja Newnew Polar Bear takrat v Baltskem morju na »običajni plovbi.« Dogajanje so v ponedeljek komentirali tudi v Kremlju. Še enkrat več so poudarili, da Rusija v ta incident ni vpletena.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste