To je poskrbelo za buren odziv javnosti, saj se aspartam uporablja v mnogih pijačah, med drugim tudi v Coca-Coli zero. Prav tako je sestavina v izdelkih kot so Fanta Zero, Sprite Zero, žvečilni gumiji brez sladkorja in želatina.
S WHO so nato sporočili, da gre pri poročilu IARC zgolj za eno izmed ocen dveh raziskav, ki so jih opravili.
Drugo raziskavo je opravil Strokovni odbor za aditive za živila (JECFA), v kateri so sodelovali strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije in Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo. Ti so ugotavljali, koliko aspartama lahko ljudje varno zaužijejo, preden ta začne ogrožati njihovo zdravje.
Predvsem je bila kritična do ugotovitev IARC strokovnjakinja za toksikologijo dr. Susan Elmore, ki je pojasnila, da v raziskavi niso upoštevali dejstva, da na zdravje vpliva predvsem količina aspartama ki ga zaužijemo: »JECFA je vodilna svetovna avtoriteta na področju varnosti sestavin v živilih in za razliko od IARC pri raziskavi upošteva tako prednosti kot tudi slabosti določenh sestavin. Predvsem so zanemarili dejstvo, da je pri aspartamu pomembna predvsem količina sladila ki ga zaužijemo. IARC tako ni preučila vseh elementov uporabe aspartama, kar pa je posledično v javnosti povzročilo nepotrebno zmedo.«
Ob javni objavi rezultatov JECFA so ljudje nekoliko lažje zadihali, saj so strokovnjaki ugotovili, da bi moral posameznik na dan zaužiti med 9 in 14 pločevink Coca-Cole Zero, da bi se pojavilo tveganje za nastanek raka.
Proizvajalci zadovoljni
Novico so pozdravili tudi proizvajalci pijač, saj je njihov cilj za prihodnost aspartam dodati še v več pijač.
»Ta ugotovitev bo zagotovo vplivala na naš posel, saj WHO zagotavlja, da je aspartam varna sestavina, kar še bolj krepi zaupanje v gazirane pijače brez dodanih sladkorjev. Zdaj vidimo, da lahko v prihodnosti zmanjšamo količino sladkorja v pijačah in tega varno nadomestimo z dodajanjem aspartama,« je dejala Kate Loatman, predstavnica Združenja industrije pijač.
V preteklosti so imele podobne raziskave ogromen vpliv na prodajo pijače po svetu, saj je ta ob odkritju rakotvornih in človeku nevarnih sestavin lahko upadla tudi za do 20 odstotkov.