Svetovni dan varnosti hrane

Vsako leto po zaužitju nevarne hrane umre 420.000 ljudi!

P.K./STA
7. 6. 2023, 06.42
Posodobljeno: 7. 6. 2023, 06.55
Deli članek:

Po vsem svetu danes obeležujemo svetovni dan varnosti hrane, ki daje priložnost za okrepitev prizadevanj, da je hrana, ki jo zaužijemo, varna, ter za vključitev teh tematik v javne razprave in zmanjšanje bremen bolezni, ki se prenašajo s hrano. Letošnji svetovni dan v ospredje postavlja zagotavljanje živilskih standardov.

Profimedia
Bolezni, ki so povezane s hrano, je skupno 200.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v enem dnevu na svetu zaradi nevarne hrane zboli 1,6 milijona ljudi, bolezni, ki so povezane s hrano, pa je skupno 200. Vsako leto po zaužitju okužene hrane na svetu umre 420.000 ljudi, otroci, mlajši od pet let, pa nosijo kar 40 odstotkov bremen teh bolezni, saj jih vsako leto umre 125.000.

Na svetovni dan varnosti hrane pri WHO in Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO), pod okriljem katerih poteka praznovanje v sodelovanju z državami članicami in drugimi organizacijami, v ospredje postavljajo ukrepe, ki bi pomagali preprečevati, odkrivati in obvladovati tveganja, ki se prenašajo s hrano, in prispevali k varni preskrbi s hrano, zdravju ljudi, gospodarski blaginji, kmetijski proizvodnji, dostopu do trga, turizmu in trajnostnem razvoju.

Pri nas

Da je varnost hrane temelj prehranske varnosti in ključna za preoblikovanje prehranskih sistemov v trajnostne, pravične in odporne, so ob svetovnemu dnevu izpostavili tudi na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Iskanju rešitev za učinkovito soočanje z lokalnimi in globalnimi izzivi ter obvladovanju tveganj, povezanih s hrano, bo posvečena tudi današnja konferenca, ki jo v prostorih državnega sveta poleg ministrstva organizirajo tudi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Informacijska točka Evropske agencije za varnost hrane in platforma evropske deklaracije za hrano EFTND.

V okviru dogodka bodo zaznamovali tudi 60. obletnico delovanja Komisije Codex Alimentarius (CAC). Gre za organ, ki pripravlja mednarodne standarde na področju varnosti in kakovosti hrane, v njem pa sodelujejo predstavniki 188 držav članic in EU. Slovenija je članica CAC od leta 1993.

Estrada

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kralica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

miha brajnik
Oče

Za televizijskega voditelja Miho Brajnika je martinovanje na stranskem tiru

majda marinsek milavec
Lajnarica

Majda nadela nošo in slamnik, z lajno v rokah živi svoje sanje

6 romana krajncan
Uživa v svoji vlogi

Družina pevke Romane Kranjčan se je razveslila še ene deklice

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču