Okolje

Nemški strel v koleno, izpusti so in bodo le še večji

A.Z.
14. 4. 2023, 14.52
Posodobljeno: 14. 4. 2023, 15.13
Deli članek:

Nemčija bo v nekaj dnevih iz električnega omrežja izklopila še zadnje tri jedrske elektrarne (Isar 2, Emsland in Neckarwestheim). A tudi zaradi tega se bo izpust ogljikovega dioksida na državni ravni le še povečal.

Profimedia
Bavarska nuklearka Isar 2 severovzhodno od Münchna je ena od treh še delujočih jedrskih elektrarn v Nemčiji.

Tudi zaradi tega, ker so pred časom zagnali pravo gonjo proti jedrskim elektrarnam, ter seveda večjo porabo elektrike, so morali v pogonu obdržati elektrarne, ki proizvajajo precej bolj »umazano« elektriko, to pa je za seboj potegnilo precej povečane izpuste ogljikovega dioksida.

S tem so se znašli v začaranem krogu, ko na eni strani v lovu za čistejšim in varnejšim okoljem le-tega vedno bolj onesnažujejo. Samo zaradi izklopa jedrskih elektrarn se je namreč v zadnjih letih izpust CO2 povečal kar za 15 milijonov ton. Tako je pokazala študija univerze v Stuttgartu, o tem pa politiki v Nemčiji zelo neradi govorijo, čeprav gre za pravi okoljevarstveni strel v koleno.

15 milijonov ton CO2 je enako letnemu izpustu 1,5 milijona ljudi (na primer mesto München), toliko pa v okolje izpusti 220.000 letov iz Nemčije na Malorco (če je na enem letalu 100 potnikov). Istočasno je to tudi deset odstotkov letnega izpusta celotnega nemškega cestnega prometa.

Profimedia
S polno paro (premogom) v zeleno prihodnost. Termoelektrarna v Duisburgu in druge v Nemčiji še ne gred v ropotarnico.

Nič jedrskih, večja onesnaženost

Elektriko so namreč želeli pridobivati na bolj ekološki način, a dlje kot od premoga, vetra in plina niso uspeli priti. »Iz omrežja umaknjene jedrske elektrarne bomo nadomestili z obstoječimi,« so govorili, to pa pomeni več dela predvsem za termoelektrarne na premog. »Izklop jedrskih elektrarn gre predvsem na račun varovanja okolja,« je dodal avtor študije Andre Thess.

Tako so v letu 2022 v Nemčiji v okolje izpustili 657 milijonov ton CO2, proizvedli pa so 32, 7 teravatnih ur električne energije. Za eno megavatno uro elektrike v okolje izpustijo 500 kilogramov ogljikovega dioksida, medtem ko ena megavatna ura, proizvedena v jedrski elektrarni, okolje obremeni le s 40 kilogrami CO2.

Članica stranke CDU Julia Klöckner pa je za časopis Bild dejala: »Neodgovorno je, da varne jedrske elektrarne tako kampanjsko umikamo iz omrežja. Da preklapljamo z atomske energije na premog, istočasno pa uvažamo tudi elektriko, ki jo sosedje proizvajajo s pomočjo jedrskih elektrarn, kažemo na pravo dvojno moralo. Sedaj vladajoča koalicija se spreminja v okolju škodljivo premogovno koalicijo. Nekaj več smisla za realnost jim ne bi škodilo

Profimedia

Lahko bi delovale še več kot deset let

Podobno meni tudi šef TÜV Joachim Bühler, ki pravi, da je izklop jedrskih elektrarn prava norost. »Tri zadnje jedrske elektrarne bi lahko normalno delovale vsaj do konca tega desetletja in še precej dlje. Te elektrarne sodijo med najbolj varne na svetu. Zdaj pa bomo jedrsko elektriko nadomeščali z elektriko, ki ni proizvedena iz obnovljivih virov. Ceno pa bo plačalo okolje

Ob tem dodajmo še ponekod pravo prisilno elektrifikacijo, ki bo v prihodnje zahtevala vedno več in več elektrike. Od kod bo le-ta prihajala, bo še zelo zahtevno vprašanje.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste