Le omikron?

Strah pred novo različico koronavirusa: Italijani testirajo potnike iz Kitajske

G.G.
29. 12. 2022, 08.49
Posodobljeno: 29. 12. 2022, 08.54
Deli članek:

Kitajski turisti so v nizkem štartu, na Zahodu pa se bojijo, da bi lahko raznesli okužbe s koronavirusom.

Profimedia
/

Kitajska je naredila vratolomen obrat. V dobrem mesecu dni je prešla od politike ničelne tolerance do covida do opustitve vseh ukrepov. Poročila iz Kitajske so skopa, nejasna in pogosto zavajajoča, na družbenih omrežjih se pojavljajo vedno isti posnetki domnevno polnih bolnišnic in krematorijev v polnem zagonu. Nekaj takšnih »nepristnih« posnetkov smo videli tudi ob začetku epidemije v Evropi. Kakor koli, Kitajska je ta teden napovedala, da bo prvič po začetku pandemije covida-19 leta ponovno začela izdajati potne liste za turizem, Kitajci pa že množično potujejo.

Pretirana reakcija ZDA?

Koliko je naraslo število okužb po strogih ukrepih, ni znano. So prisotne nove različice koronavirusa? Ni nemogoče. ZDA so se že odločile, da od 5. januarja znova uvajajo obvezne negativne teste na covid-19 za vse potnike iz Kitajske, starejše od dveh let, vključno z ameriškimi državljani. Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je pojasnil, da so se za ukrep odločili zaradi rasti števila okužb ter pomanjkanja ustreznih in preglednih informacij iz Kitajske. Nekateri zdravstveni strokovnjaki v ZDA menijo, da gre za stopnjevanje pritiska na Kitajsko, da deli več informacij s svetom. Nekateri znanstveniki pa so zaskrbljeni, da bi lahko novi val covida-19 na Kitajskem vseboval nove različice koronavirusa, odporne na cepiva, ki so v uporabi. Toda ti znanstveniki bi morali vedeti, da je že »evropski« omikron odporen na cepiva, ki so v uporabi.

V skladu z novimi pravili ZDA bodo morali potniki iz Kitajske, Hongkonga in Macaa v ZDA opraviti test najpozneje dva dni pred potovanjem in pred vkrcanjem na let predložiti negativen test. Testiranje velja za osebe, ki potujejo naravnost iz Kitajske ali preko tretje države. Kdor je pozitiven na test več kot deset dni pred poletom, lahko namesto negativnega rezultata testa predloži dokumentacijo, ki dokazuje, da je prebolel covid-19. Letalske družbe bodo morale potrditi negativne teste pred vkrcanjem potnikov na letalo. Podobne ukrepe so pred ZDA sprejele nekatere druge države, med njimi Indija, Južna Koreja in Tajvan. Japonska bo od potnikov iz Kitajske zahtevala negativen test, Malezija pa je napovedala nove ukrepe za sledenje in nadzor, poroča STA.
Obvezno testiranje bodo uvedli tudi v Italiji. A le za potnike, ki imajo let direktno iz Kitajske, večina kitajskih državljanov pa v Italijo prispe iz drugih evropskih držav.

Italija prva v Evropi

Severna italijanska dežela Lombardija je testiranje ob prihodu iz Kitajske uvedla že v torek. Na milanskem letališču Malpensa bodo denimo z ukrepom vztrajali vsaj do 30. januarja, je sporočilo italijansko zunanje ministrstvo. Prvi dan testiranja je bilo od 212 testov kar 97 pozitivnih, večina je bila asimptomatskih. Vzorce bodo analizirali in preučili, za katero vrsto koronavirusa gre. 

Italija se tudi zavzema, da bi vse države v EU uvedle obvezno testiranje ob prihodu iz Kitajske, saj drugače italijanski ukrep ne bo imel učinka. Večina kitajski državljanov in oseb, ki so bile na Kitajskem, namreč prihaja v Italijo tudi iz drugih evropskih držav.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste