Dinamična kapica

Dosežen dogovor o omejitvi cen plina, prvi odziv Kremlja

G.G./STA
19. 12. 2022, 17.15
Posodobljeno: 19. 12. 2022, 19.54
Deli članek:

Ministri za energetiko članic EU so na današnjem zasedanju v Bruslju dosegli dogovor o mehanizmu za omejevanje cen zemeljskega plina pri 180 evrih na megavatno uro.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Mehanizem se bo glede na današnji dogovor sprožil, če bo cena zemeljskega plina za mesec naprej na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF tri dni zapored presegala 180 evrov na megavatno uro. Obenem bo morala biti prav tako tri dni 35 evrov višja od cen utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) na globalnih trgih, so sporočili s češkega predsedstva EU.

Dinamična kapica

Zgornja meja po besedah češkega ministra za industrijo Jozefa Sikele ni kapica, tako da bo šla lahko cena plina tudi nad 180 evrov. Do tega bo prišlo, če bo cena LNG na globalnih trgih višja od 145 evrov. Vendar pa ne bo smela biti višja od dejanske cene LNG plus 35 evrov. "To ni fiksna kapica, ampak dinamična. Rad bi poudaril, da pri tem predlogu ni nikoli šlo za raven cenovne kapice," je povedal Sikela. Poleg tega mehanizem ne sme ogroziti varnosti oskrbe s plinom ali stabilnosti finančnih trgov v EU. "Zato smo vključili več varovalk, da bo lahko hitro ali celo samodejno deaktiviran," je dejal češki minister. Samodejno bo deaktiviran, če bo seštevek cene LNG in 35 evrov tri dni pod 180 evrov ali pa če bodo razglašene izredne razmere na regionalni ravni ali ravni EU glede oskrbe s plinom. Uredba vključuje tudi mehanizem ustavitve, o čemer bo morala ob posvetovanju s pristojnimi agencijami odločiti komisija. Ustavljen bo, če bo prišlo do tveganja za varnost dobav energije, finančne stabilnosti ali povečane porabe plina.

Večina za omejitev

Mehanizem za omejevanje cen bo mogoče uporabljati od 15. februarja 2023, ko bo sprožen, pa bo v veljavi najmanj 20 dni, če ga ne bo treba prej ustaviti ali deaktivirati.

Obsegal bo terminske pogodbe za en in tri mesece naprej ter eno leto naprej na TTF in tudi drugih plinskih borzah v EU. Če bo komisija ugotovila, da druge borze negativno vplivajo na delovanje mehanizma, bo lahko predlagala njihovo izključitev.

Članice so politični dogovor potrdile s kvalificirano večino. Po neuradnih informacijah mu je nasprotovala le Madžarska, Nizozemska in Avstrija pa sta se vzdržali. Nemčija, ki je bila med najostrejšimi nasprotnicami omejevanja cen plina, in vse ostale članice pa so predlog podprle. Zdaj ga bodo morale uradno potrditi še po pisnem postopku.

Evropska komisija je predlog mehanizma predstavila sredi novembra. Predvideval je, da bi zgornjo mejo cene terminskih pogodb za zemeljski plin na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF postavili pri 275 evrih na megavatno uro. Mehanizem bi se samodejno sprožil, če bi cena več kot dva tedna presegala to vrednost, obenem pa to ne bi odražalo razmer na globalnih trgih. Razlika glede na globalne trge bi morala znašati 58 evrov ali več.

Odziv Rusije

Moskva je v prvem odzivu na današnjo odločitev EU sporočila, da je omejevanje cen nesprejemljivo. "To je kršenje tržnega določanja cen," je poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste