Piše se zgodovina

Kitajske oblasti na predvečer zgodovinskega dogodka 'preventivno' aretirale 1,4 milijona ljudi

E. J.
14. 10. 2022, 13.24
Posodobljeno: 14. 10. 2022, 14.22
Deli članek:

Kitajske oblasti so pred prihajajočim 20. kongresom komunistične partije, ta naj bi se zgodil v nedeljo, panično okrepile nadzor. Preventivno so aretirali kar 1,43 milijona ljudi.

profimedia
Pričakovati je, da bo Xi Jinping na partijskem kongresu v nedeljo prejel še tretji mandat, s čimer bi se v panteonu kitajskih komunističnih voditeljev postavil ob bok Mao Zedongu.

Tudi v Pekingu piha hladno, piše Guardian. Komunistična partija verjame, da bi morebitno nezadovoljstvo lahko ogrozilo režim in dela vse, da bi utišala morebitno opozicijo pred dogodkom, ki se odvije dvakrat v desetletju. Pričakovati je, da bo Xi Jinping na partijskem kongresu prejel še tretji mandat, s čimer bi se v panteonu kitajskih komunističnih voditeljev postavil ob bok Mao Zedongu.

Sledijo jim na vsakem koraku

"Vsako jutro me je policija poklicala, da preveri moj urnik za ta dan. Ukažejo mi, naj ne hodim nikamor, naj ne vidim nikogar ali ničesar rečem," pravi odvetnik, čigar pisarna je zaprta. Sporočilo je jasno, pravi: "Spremljamo vsak vaš korak."

Odvetnik, ki je zahteval anonimnost zaradi strahu pred maščevanjem, je še povedal, da kitajski družbeni mediji blokirajo vse njegove objave, in tudi ko zaobide požarni zid, da bi nekaj objavil na Twitterju, ga lokalna policija pokliče, da ga opozori na objavo politično občutljive vsebine.

Drugi odvetnik za človekove pravice, Wang Quanzhang, ki je nekaj časa preživel v zaporu zaradi obtožb subverzije, pravi, da so oblasti okrepile nadzor nad njegovo družino. Več agentov, pravi, je bilo dodeljenih, da sledijo njegovi družini. "Predstavljam si, da se bo nadzor v naslednjih nekaj dneh stopnjeval," je povedal za Guardian.

Aktivist veteran Hu Ju je na svojem profilu WeChat zapisal, da je bil prisiljen zapustiti Peking za 10 dni, zdaj pa se boji, da bi strogi covidni ukrepi in politika "nič covida" lahko odložili njegovo morebitno vrnitev v prestolnico.

To je le nekaj primerov. Številne aktiviste so prisilno odpeljali z domov in pridržali. Mnogi so bili deportirani iz Pekinga v svoje domače kraje. Mnogim je bil odrejen hišni pripor do 15 dni zaradi nejasno opredeljene obtožbe "povzročanja nereda". Kitajske oblasti že dolgo uporabljajo splošne obtožbe, kot je slednja, da ciljajo na tiste, ki veljajo za trn v peti diktaturi Xi Jinpinga.

100-dnevna operacija

Ministrstvo za javno varnost je sporočilo, da je njihova 100-dnevna operacija razbijanja kriminala, ki se je začela junija, privedla do aretacije kar 1,43 milijona ljudi. Vodja operacije Qiu Baoli je dejal, da je kampanja, izvedena s "trdno pestjo", postavila temelje za izvedbo partijskega kongresa. Toda tudi tako obsežna akcija ni uspela popolnoma odpraviti opozicijskih glasov.

Fotografije in videoposnetki, ki so se pojavili na družbenih medijih, prikazujejo dva transparenta, ki visita z nadvoza v kitajski prestolnici, kar je videti kot redek protest tamkajšnjih političnih aktivistov.

"Hočemo hrano, ne PCR testov. Hočemo svobodo, ne zapor. Hočemo spoštovanje, ne laži. Hočemo reforme, ne kulturne revolucije. Hočemo glas, ne voditelja, želimo biti državljani, ne sužnji," piše na enem transparentu. Drugi zapis neposredno poziva k razrešitvi Xi Jinpinga.

Internetni cenzorji

Spletna policija je takoj cenzurirala slike in ključne besede, povezane s protestom, tako da je bila beseda "pogumen" čez noč obravnavana kot grožnja, kot politično občutljiva beseda. Internetni cenzorji še naprej nadzorujejo kitajski kibernetski prostor in prepovedujejo številne "politično občutljive fraze"; Xijevi vzdevki, opisi nevihtnega vremena in celo emotikon z medvedjo glavo – saj Xija ponekod primerjajo z risanim junakom Medvedkom Pujem.

Tudi zrak je nadzorovan. V petek je bilo železarski in jeklarski industriji province Hebei ukazano, naj za teden dni prepolovi proizvodnjo. Razlog za ukaz ni bil naveden, vendar je kitajska vlada med večjimi dogodki pogosto omejevala onesnaževanje industrije, da bi zagotovila čisto modro nebo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov