Putinov osebni prijatelj

FOTO: Kdo je Viktor Medvedčuk, trenutno najbolj znan vojni ujetnik v Ukrajini?

S.R.
13. 4. 2022, 17.09
Posodobljeno: 13. 4. 2022, 18.51
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bi proruskega ujetnika in osebnega prijatelja Vladimirja Putina zamenjal za ukrajinske ujetnike, ki jih je zajela ruska vojska. V Kremlju nad idejo kot kaže niso zainteresirani.

Profimedia
Velika prijatelja Viktor Medvedčuk in Vladimir Putin.

»Te spake, ki same sebe označujejo za ukrajinske oblasti, pravijo, da želijo iz Medvedčuka izsiliti priznanje, hitro in pošteno, ga obsoditi in ga nato zamenjati za vojne ujetnike (...) Ti ljudje bi morali paziti in ponoči dobro zaklepati vrata, da ne bodo sami postali tisti, ki se jih bo izmenjevalo,« pa se je na aretacijo Medvedčuka ostro odzval nekdanji predsednik in premier Rusije, zdaj pa namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev.

Kot smo že poročali, je včeraj odjeknila novica, da so ukrajinske varnostne službe uspele aretirati v Ukrajini najvidnejšega proruskega politika, oligarha in tesnega, celo družinskega prijatelja Vladimirja Putina Viktorja Medvedčuka. Slednji je nekaj dni po začetku invazije na Ukrajino pobegnil iz hišnega pripora, vse od takrat pa se je vestno skrival. Kot je razvidno s fotografij po aretaciji, je nadel celo uniformo ukrajinske vojske, a je to po navedbah ukrajinske obveščevalne službe storil izključno zaradi »kamuflaže.« Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že naznanil, da je pripravljen Medvedčuka, enega najbogatejših Ukrajincev, zamenjati z ukrajinskimi ujetniki, ki so jih zajeli Rusi. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na vprašanje o morebitni izmenjavi odgovoril, da gre za bogatega poslovneža, ukrajinskega državljana in tujega politika, ki ni sodeloval v »posebni vojaški operaciji.« Dodal je, da v Kremlju ne vedo, ali si sam sploh želi, da se bi v njegovo situacijo vpletla Rusija. Odgovor Peskova po poročanju britanske BBC kaže na to, da se želi rusko politično vodstvo od Medvedčuka distancirati. Peskov je po poročanju STA sicer dejal, da bo Kremelj pozorno spremljal usodo Medvedčuka, k čemur je pozval tudi evropske politike.

Gre sicer za 67-letnega voditelja proruske Opozicijske platforme za življenje, največje opozicijske stranke v Ukrajini, in trdnega podpornika ruskih interesov v Ukrajini. Medvedčuk je po izobrazbi odvetnik, v ukrajinski politični smetani pa je prisoten vse od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Je tudi uspešen poslovnež in ima za sabo tri zakone, njegova trenutna soproga pa je televizijska voditeljica Oksana Marčenko.

Profimedia
Viktor Medvedčuk po aretaciji.

Vseprisoten

Kot poroča tiskovna agencija Reuters, je Medvedčuk, sicer rojen na območju največje ruske regije Krasnojarsk, Putinov osebni prijatelj, Putin pa je tudi boter njegovi najmlajši hčerki Darini. Med letoma 2002 in 2005 je deloval kot vodja osebja takratnega ukrajinskega predsednika Leonida Kučme, ki ga je nato nasledil proevropski Viktor Juščenko, s katerim sta z Medvedčukom stala na nasprotnih bregovih. Novega tesnega zaveznika je nato našel v zadnjem proruskem ukrajinskem predsedniku Viktorju Janukoviču, ki pa ga je leta 2014 odnesla majdanska revolucija. Janukovič je takrat zbežal v Rusijo, Medvedčuk pa je sodeloval v mirovnih pogajanjih za rešitev konflikta na vzhodu Ukrajine, kjer so vzplamteli boji med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti. Bil je tudi član ukrajinske pogajalske skupine, ki se je takrat pogajala za izmenjavo vojnih ujetnikov, v naslednjih letih pa je postal prvi obraz proruske opozicije v Ukrajini. Združene države so zaradi njegove vloge pri ruski priključitvi Krima zoper Medvedčuka že leta 2014 uvedle sankcije, ukrajinske oblasti pa so ga s sankcijami udarile lansko leto. Maja lani je zaradi obtožb izdaje in financiranja terorizma pristal v hišnem priporu, a obtožbe vztrajno zanika.

Ukrajinska revija Focus je leta 2008 Medvedčukovo premoženje ocenila na dobrih 420 milijonov evrov, njegovi posli pa naj bi vključevali vse od energetike in naravnih virov do medijev. Ukrajinske oblasti trdijo, da je bil vpleten v nezakonito prodajo premoga z območij, ki jih nadzirajo separatisti. Hkrati je Ukrajina lani nacionalizirala naftovod, ki je bil v lasti Medvedčuka, zaprli pa so tudi več z njim povezanih televizijskih kanalov.

Profimedia
Velika prijatelja Viktor Medvedčuk in Vladimir Putin.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov