Druga »različica«

Avstrijci ogorčeni, Putin naj bi zlorabil obisk njihovega kanclerja

S.R.
12. 4. 2022, 18.35
Posodobljeno: 12. 4. 2022, 18.43
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin in avstrijski kancler Karl Nehammer, ki sta se včeraj srečala na štiri oči, sta se kot kaže videla, ne pa tudi slišala.

Reuters
Avstrijski kancler po včerajšnjem srečanju s Putinom.

Avstrijski mediji namreč danes poročajo, da je Vladimir Putin ruskim medijem predstavil povsem drugačno podobo včerajšnjega srečanja med obema voditeljema v Moskvi. Kancler Karl Nehammer, ki je v soboto obiskal ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je namreč v duhu avstrijske nevtralnosti včeraj odpotoval v Moskvo. Kot so pojasnile avstrijske oblasti, se je tja odpravil, da bi »gradil mostove,« pozval k premirju in Putinu predočil tudi obtožbe o vojnih zločinih. Nehammer je nato po srečanju izjavil, da je Putinu posredoval jasno sporočilo, da se mora vojna nemudoma končati, pogovor pa je opisal kot »zelo težak, odkrit in neposreden.« Po lastnih besedah je na »najbolj jasen možen način« izpostavil tudi domnevne vojne zločine, ki naj bi jih v Ukrajini zagrešila ruska vojska, ter poudaril, da se bodo sankcije zoper Rusijo nadaljevale in še stopnjevale, dokler bodo tam umirali civilisti.

Poročajo o izsiljevanju

Danes so v zrak skočili avstrijski mediji, ki poročajo o »Putinovi različici« kanclerjevega obiska, kot naj bi jo danes predstavil ruski portal pravda.ru. V Kremlju so sicer glede srečanja tudi danes povečini tiho, a naj bi portal poročal, da Nehammer v Moskvo ni prispel kot »mirovnik,« da naj ga dogajanje v Ukrajini sploh »ne bi skrbelo,« temveč naj bi ga tja vodili predvsem lastni interesi oziroma interesi, povezani z Avstrijo, ki da je odvisna od ruskega plina. Portal naj bi poročal tudi, da je Nehammer Putina poskušal »odkrito izsiljevati« z besedami, da bo svetovnim medijem potrdil, da so »klavci« v Ukrajini dejansko Rusi. Putin naj bi se izsiljevanju uprl, Nehammer, ki naj od Putina ne bi prejel ustreznega odgovora, pa naj bi svoje grožnje po srečanju tudi uresničil. Kaj naj bi Nehammer zahteval? Po poročanju ruskih medijev naj bi si želel posebnega dogovora za dobavo plina, a naj bi mu Putin odvrnil, da so »pogoji dobave plina za vse 'neprijateljske države' enaki.« Pri portalu pravda.ru naj bi še navedli, da kancler tako ni uspel z namero, da bi Avstrija postala srednjeevropsko vozlišče za distribucijo plina, s tem pa da se bo nadaljeval »boj za ruski plin,« zaradi česar ni mogoče izključiti, da bodo Moskvo začeli obiskovati tudi drugi evropski voditelji. »Zoper Rusijo so uvedli gospodarske sankcije, ki jih čutijo tudi prebivalci v njihovih državah,« naj bi še navedli.

Časnik Moskovsky Komsomolets, katerega odgovorni urednik Pavel Gusev se je prejšnji teden znašel na seznamu sankcij EU, je bil po poročanju avstrijskega tabloida Kronenzeitung nekoliko bolj prizanesljiv in predvsem skop. Navedli naj bi, da se Nehammer in Putin glede na to, da kancler verjetno ni postregel s kakšnimi skrivnimi predlogi EU oziroma prenesel kakšnega sporočila ukrajinskega predsednika Zelenskega, na splošno najverjetneje nista imela veliko za pogovarjati.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan