o imunosti, ukrepih in lockdownu

Fafangel: "Ni vsak, ki se ne odloči za cepljenje, anticepilec"

B.K.
10. 11. 2021, 11.28
Posodobljeno: 11. 11. 2021, 13.39
Deli članek:

Epidemiolog Fafangel je izčrpno komentiral najbolj pereče probleme trenutne faze epidemije.

Miran Juršič
Mario Fafangel

V sredinem intervjuju za Radio Slovenija je epidemiolog Mario Fafangel spregovoril o aktualnih tematikah glede epidemije novega koronavirusa.

“Epidemiologi nočemo ‘lockdowna’, predlagali smo ukrepe, ki so razumljivi”

Stanje napredovanja epidemije v slovenski družbi je zaskrbljujoče, a ukrepi, ki jih je sprejela vlada, bi lahko bili dovolj, je v današnjem pogovoru na Radiu Slovenija dejal epidemiolog Fafangel. Ukrepi, ki so bili sprejeti, so bili v grobem tisti, ki so jih ministru za zdravje predlagali epidemiologi. “Predlagali smo ukrepe, ki so izvedljivi, razumljivi,” je dejal Fafangel.

Do problema pa pride takrat, ko zdravstveni sistem ne zmore več. Ker smo blizu tega, je “lockdown” ali popolno zaprtje družbe še vedno realna grožnja. “Epidemiologi si ne želimo lockdowna, a ko je zdravstveni sitem na nitki, bomo takšno zadevo predlagali. Takrat ni več dvoma. Takrat je ta zasilna zavora tista, ki jo predlagamo.”

Ob tem poudarja, da dokler naše bolnišnice še premorejo proste postelje in zdravstvene delavce, ki lahko skrbijo za paciente, so drugi ukrepi bolj primerni. “V resnici bi zdravje lahko zavarovali na precej enostaven način,” ugotavlja. “Če bi imeli nabor, zdaj že banalnih ukrepov, saj jih ponavljamo že tako dolgo, ampak ti so pač v jesensko-zimskem času, ko notranji prostori vplivajo na širjenje virusa, primerni in dovolj. Drugih ukrepov ni.” A ključno je, da se priporočil držimo in ukrepe spoštujemo, poudarja Fafangel. “Ključno je izvajanje. Upoštevanje pogoja PCT, nošnja mask, vzdrževanje razdalje … Ukrepi so tisti, ki lahko zavarujejo zdravje, ampak moramo jih izvajati,” je dejal.

Preveč ukrepov lahko ima obraten učinek

“Vsak dodaten ukrep je kot en dodaten sloj. Nekaj že pomaga. A ne moraš kar dodajati in dodajati teh slojev, ker to vpliva na sprejemljivost vseh ostalih,” je ob tem poudaril Fafangel, ki meni, da bi za uspešen boj proti epidemiji potrebovali “nabor 5, 6 ukrepov,” ki so dovolj enostavni, da se jih da upoštevati. “Vsem se da razložiti zakaj razdalja, cepljenje, maske in izogibanje množicam.” Prepričan je, da moramo glede na napeto in polarizirano situacijo v državi “preksočiti iz tega, da samo dodajamo sloje.”

Ob tem poudarja, da se s tovrstnimi ukrepi, da relativno normalno živeti. “To niso nerazumljivi, znanstveno-fantastični ukrepi,” je prepričan. Njihovo spoštovanje pa bi nam omogočilo kvalitetno preživeto jesen in zimo. "Ker alternativa ni normalna. Alternativa je lockdown. Tega bi si najmanj želeli, a v enem trenutku je to možnost.”

Bobo
Mario Fafangel je spomladi cepil ministra za zdravje Janeza Poklukarja.

Ni vsak, ki se ne odloči za cepljenje, anticepilec

Epidemiolog je znova poudaril, da je naša rešilna bilka cepljenje. “Če bi bilo tveganje za hud potek bolezni v celotni populaciji takšno kot v cepljeni, bi naš sistem to zmogel. A ker vemo, da nobena populacija ni 100-odstotno cepljena, imamo še dodatne varovalke. Priporočila, sledenje stikom ... to bi nas lahko pripeljalo čez to jesen in zimo.”

Ob tem obžaluje, da se za cepljenje ni odločil večji del prebivalstva, saj bi nam to “pomagalo lažje prebroditi” obdobje do pomladi. Ob tem pa opozarja, da tisti, ki se ne odloči za cepljenje, ni proticepilec. Proticepilec je tisti, ki širi laži o cepljenju, za svoj lastni interes. “Tisti, ki so v teh težkih časih res zmedeni in ne vejo, komu zaupati, in se obrnejo na ožji krog, na socialna omrežja in dobijo slabe informacije, ti niso anticepilci. Tem moramo razložiti in jim ponuditi načine, da zaščitijo svoje zdravje,” je dejal epidemiolog.

S cepljenjem bo covid izzvenel v prehlad

Zato je tudi tokrat jasno pozval k cepljenju. Cepljeni namreč v prvi vrsti zaščiti sebe. “Ja, tudi cepljeni lahko zboli. Ampak res pomembno je, da je to tveganje neštetokrat manjše. Ne boš nikoli gonilna sila epidemije, tveganje za hujši potek bolezni in nadaljne prenose je manjše. Ne boš nosil dolgotrajnih posledic te bolezni. In čisto na koncu, ne boš obremenjeval sistema. V tem primeru se covid res spremeni v prehlad.”

Kako je s padanjem imunosti?

Ob koncu enournega pogovora pa se je epidemiolog dotaknil še fenomena upadanja imunosti po cepljenju. Poudaril je, da je sicer res, da imunost pada, a da je ta bolj vezana na samo okužbo. Sčasoma torej cepljeni lažje zboli za covidom-19, a proti hudemu poteku bolezni bo še vedno zaščiten. “Nekako res pada, a ne za hud potek,” je zaključil Mario Fafangel.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste