Tržno inšpektorico oblile solze

VIDEO: Večina nočnih klubov poslovala v skladu s pravili, bolj problematični bencinski servisi in lokali

R.T.
10. 11. 2021, 11.51
Posodobljeno: 10. 11. 2021, 12.17
Deli članek:

O tem, kakšno je na terenu stanje glede nadzora nad izvajanjem preverjanja pogoja PCT, sta na današnji novinarski konferenci spregovorila glavna tržna inšpektorica Martina Gašperlin in direktor Inšpekcije za varno hrano Branko Podpečan.

Zajem zaslonske slike
Gašperlinova se tudi sama srečuje s hudim primerom covida v družini.

Gašperlinova je pojasnila, da so njihovi inšpektorji v prvem tednu novembra zaradi nepreverjanja pogoja PCT začasno zaprli osem prodajaln in en gostinski obrat. Skupaj so v tistem tednu opravili 648 nadzorov. Izdali so tudi štiri plačilne naloge, in sicer v primerih, kjer kršitev kljub opozorilom niso odpravili. Vse štiri plačilne naloge so izdali na bencinskih servisih. Poudarila je, da ni njihov cilj izdajanje glob in da inšpektorji ne želijo delati zgolj na statistiki, »ker nam tekmovanje s številkami ne bo prineslo želenega rezultata.«

Stanje se izboljšuje

Podrobneje je predstavila tudi izkupiček nadzorov med koncem tedna, saj inšpektorji, kot je dejala, delajo »vsak dan, zvečer, v soboto in nedeljo.« Po njenih besedah so obiskali 153 trgovcev po celotni Sloveniji, pri čemer je bila skoraj polovica bencinskih servisov, saj so zaznali, da so ti glede preverjanja pogoja PCT še posebej problematični. V soboto so denimo šestim do odprave nepravilnosti prepovedali opravljanje dejavnosti. Gre za tri bencinske črpalke v Izoli, Postojni in Mariboru ter tri trgovine. V nedeljo so na območju Maribora do odprave nepravilnosti zaprli eno bencinsko črpalko, šest pa na območju Nove Gorice. Opozorila je, da preverjanje pogoja PCT pri blagajni ni ustrezno, temveč se mora pogoj preverjati pred vhodom v bencinski servis ali prodajalno. Sicer pa inšpektorji ugotavljajo, da se stanje glede preverjanja pogoja PCT na bencinskih servisih izboljšuje, a da še vedno ni idealno.

V soboto so preverili tudi spoštovanje pogoja PCT v nočnih klubih. Nadzor so opravili v 17 nočnih klubih in ugotovili, da je večina poslovala v skladu s pravili. V nočnih klubih je že običajno, da pred vhodom varnostniki preverjajo starost obiskovalcev, zdaj pa ob tem preverjajo še pogoj PCT. Tako so izdali samo eno ustno odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti, in sicer za gostinski obrat v Kopru. Skrušena Gašperlinova, ki so jo v zaključku predstavitve že oblivale solze, je v bolj osebni izpovedi kot svetlo točko navedla še, da naslednjo pomlad pričakuje tudi maturantski ples svoje hčerke ter da si želi, da bo »do takrat konec tega in da bo tudi moja hčerka imela primeren zaključek njenega šolskega obdobja in bodo tudi moje punce lahko nadaljevale z brezskrbnim otroštvom.« Gašperlinova se je nato opravičila za solze in osebno stisko, kot je pojasnila, se tudi v njeni družini srečujejo s hudim primerom covida-19.

Ukrepanje bodo stopnjevali

Podpečan je nato pojasnil, da je njihova inšpekcijska služba v zadnjem obdobju opravila 602 nadzora, pri čemer je ugotovila 111 nepravilnosti, samo eno v trgovini, preostale pa v gostinskih obratih. Kot je dejal, gre predvsem za pomanjkljivosti pri preverjanju pogoja PCT, saj odgovorni ne preverjajo tudi pristnosti QR-kode. Izrekli so za 45.500 evrov glob. Tudi sam je poudaril, da ni namen tega nadzora izrekanje glob, a »očitno drugače ne gre, saj pri določenem delu, sicer manjšem delu gostinskih logalov, približno eno petino, ki nikakor nočejo upoštevati teh ukrepov, ki po naših izkušnjah sploh niso tako zahtevni.« Pojasnil je še, da so sicer zaprli samo en obrat, kjer so se dlje časa nadaljevale kršitve.

Podpečan je še opozoril, da trenutno že izvajajo poostren nadzor, ki bo potekal tudi v tem tednu, pri čemer bodo ukrepanje stopnjevali. Za kršitelje, ki niso pripravljeni upoštevati ukrepov, bodo izrekali globe in jim obratovanje začasno prepovedali. Dejal je sicer, da v trgovinski dejavnosti razen enega primera ni bila problematična.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste