Evropske volitve in internet

Zaradi možnosti zlorabe zaskrbljena manj kot polovica Slovencev

T.L./STA
26. 11. 2018, 14.44
Posodobljeno: 26. 11. 2018, 14.47
Deli članek:

Evropske volitve in internet: v Sloveniji so anketiranci na splošno manj zaskrbljeni glede možnosti zlorabe interneta in spletnih družbenih omrežij, kot znaša povprečje EU, kažejo podatki raziskave.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

Večina državljanov EU je pred evropskimi volitvami zaskrbljena zaradi možnosti zlorabe interneta in kibernetskih napadov, je pokazala raziskava Eurobarometra o pričakovanjih Evropejcev glede evropskih volitev maja 2019. Zaradi možnosti zlorabe interneta in družbenih omrežij ter vmešavanja v volitve je sicer zaskrbljena manj kot polovica Slovencev.

Da je z volitvami mogoče manipulirati s kibernetskimi napadi, ocenjuje 61 odstotkov Evropejcev, 59 odstotkov pa jih je zaskrbljenih zaradi vmešavanja tujih akterjev in kriminalnih skupin, ki lahko vplivajo na volitve. 67 odstotkov Evropejcev skrbi, da bi se lahko osebni podatki, ki ostanejo na spletu, uporabili za usmerjena politična sporočila.

To je pokazala danes v Bruslju objavljena raziskava Eurobarometra o pričakovanjih evropskih državljanov glede evropskih volitev maja 2019 in razlogih, ki bi jih spodbudili h glasovanju. Raziskavo so izvedli osebno na domu pri 27.474 anketirancih v 28 državah članicah EU.

Slovenci manj zaskrbljeni od povprečja

V Sloveniji so anketiranci na splošno manj zaskrbljeni glede možnosti zlorabe interneta in spletnih družbenih omrežij, kot znaša povprečje EU, kažejo podatki raziskave. Zaradi možnosti manipulacije z volitvami je zaskrbljenih 46 odstotkov Slovencev, 48 odstotkov pa jih skrbi vmešavanje tujih akterjev in kriminalnih skupin.

Anketiranci se večinoma strinjajo (74-81 odstotkov), da bi se teh groženj lahko lotili z večjo preglednostjo spletnih platform družbenih medijev in jasnim navajanjem naročnikov spletnih oglasov, enakim dostopom do spletnih storitev za vse politične stranke, pravico do odgovora za kandidate ali politične stranke v družbenih medijih ter uvedbo spletnega predvolilnega molka, kot velja v tradicionalnih medijih.

Evropski državljani se zavedajo, da prihodnje volitve ne bodo običajne, po prepričanju evropske komisarke za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vere Jourove potrjuje raziskava. "Državljani pričakujejo ukrepe, ki bodo zagotovili poštene in varne volitve, ter več informacij o EU in novih politikih," je dejala na kolokviju, na katerem poteka razprava o tem, kako bolje zaščititi svobodne in poštene volitve.

Za zaščito evropskih volitev je komisija že uvedla več ukrepov, ki zadevajo varstvo podatkov, preglednost, kibernetsko varnost, sodelovanje med različnimi akterji ter sankcije v primeru kršenja pravil. Kot so danes sporočili v Bruslju, si Evropska komisija dejavno prizadeva EU približati državljanom ter zagotoviti varne in poštene volitve.

Danes objavljena raziskava je ugotavljala tudi razloge, ki bi evropske državljane spodbudili h glasovanju.

Na vprašanje, kaj bi volivce bolj pritegnilo k udeležbi na evropskih volitvah, je 43 odstotkov anketirancev (v Sloveniji 30 odstotkov) navedlo, da si želijo več informacij o EU in njenem učinku na vsakdanje življenje, 31 odstotkov (v Sloveniji 33 odstotkov) pa si jih želi, da bi bilo med kandidati več mladih.

Estrada

jasna kuljaj
Z Jasno in glasno!

Slovenska glasba pod drobnogledom Jasne Kuljaj

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

Zanimivosti

suhi lasje, lasje brez leska, česanje
Pregled lasišča

Izpadanje las in sivenje lahko opozarjata na bolezen

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti