Nenavaden telefonski pogovor

Steve Bannon: Etnonacionalisti so klovni in zgube

Tjaša Lampret
17. 8. 2017, 11.03
Posodobljeno: 17. 8. 2017, 14.43
Deli članek:

Naključje? Steve Bannon, ki sicer ne daje rad intervjujev, je poklical novinarja manjšega medija in govoril o "vročih" temah Trumpove administracije.

Profimedia

Položaj Steva Bannona, glavnega stratega ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Beli hiši, v zadnjem času ni preveč rožnat. Da v Beli hiši nima kaj iskati, je večkrat dejal zdaj že odstavljeni direktor za komunikacije Anthony Scaramucci, Bannonov oboževalec pa menda ni niti novi vodja osebja v Beli hiši, general John Kelly.

Je zaradi Trumpovih izjav ogrožen Bannonov položaj? 

Kljub temu, da je Trump na torkovi tiskovni konferenci govoril tudi o Bannonu, češ, da ni rasist in da je "dober človek", ki pa ga mediji obravnavajo "nepravično", je Bannonova prihodnja usoda v Beli hiši negotova. Kar ni prvič. S torkovo tiskovno konferenco je Trump odprl globoke rane ameriške zgodovine, ko (že drugič v nekaj dneh) ni uspel jasno in glasno, kar sicer zelo dobro obvlada, obsoditi neonacistov in rasistov, zaradi katerih je v soboto umrla 32-letna Heather D. Heyer, in je raje krivdo za tragične dogodke v Charlottesvillu pripisal tudi tistim, ki so na ulicah tako ali drugače izražali nasprotovanje neonacistom in rasistom.

Ali gre trenutnim razmeram v Beli hiši in negotovi Bannonovi usodi pripisati nekoliko nenavadno dejanje Trumpovega svetovalca, ki se je želel srečati z novinarjem liberalno usmerjenega manjšega spletnega portala prospect.org? Ker je bil novinar na dopustu, je odgovoril, da se z Bannonom lahko pogovori po telefonu, in Trumpov svetovalec ga je res nemudoma poklical.

Med pogovorom, v katerem Bannon ni izrazil želje, da gre za "off the record" pogovor (ki ni namenjen objavi), je pojasnjeval najrazličnejše "vroče teme" Trumpove administracije. Kakšni so motivi Bannonovega klica, je jasno le njemu in morda njegovim sodelavcem, je pa precej verjeten scenarij, da bo po razklanosti, ki jo je (tudi) v vrstah republikancev in dosedanjih zagovornikih povzročil Trump s torkovo tiskovno konferenco, nekdo odgovarjal. In to ne očitno ne bo Trump ... Bannonov klic je še toliko bolj presenetljiv, ker se je Trumpu pridružil po delu na portalu Breitbart News, kjer si je s teorijami zarote ustvaril status vodje alt-desnice. Je z izkušnjami v medijih res lahko pričakoval, da novinar informacij ne bo uporabil za članek? 

Bannon o gospodarski vojni s Kitajsko

In kako je sploh prišlo do pogovora med Bannonom in novinarjem portala prospect.org? Začelo se je z odnosi med Severno Korejo - ZDA - Kitajsko. Novinar je namreč v svoji nedavni kolumni zapisal, da ima največ koristi od zaostrenih odnosov med Severno Korejo in ZDA prav Kitajska. Bannon je pohvalil v kolumni zapisano stališče novinarja in dodal, da so ZDA v gospodarski vojni s Kitajsko. Ena od obeh držav bo čez 25 ali 30 let svetovni hegemon, je dejal in hkrati posvaril, da bo to Kitajska, če ZDA ne bodo spremenile svoje politike. 

Navedel je možno rešitev severnokorejsko-ameriškega spora. Dejal je, da bi razmislil o dogovoru, po katerem bi Kitajska dosegla, da Severna Koreja zamrzne svoj jedrski program in pristane na nadzor inšpektorjev, ZDA pa bi umaknile svoje enote s Korejskega polotoka. A takšen dogovor se mu zdi oddaljen, po n jegovem mnenju je trenutno le logika medsebojnega uničenja tista, ki zadržuje jedrski spopad.

Bannon Trumpa postavil na laž: Vojaške rešitve za Kimov režim ni

V nasprotju s Trumpovimi grožnjami z vojaško intervencijo je Bannon zatrdil, da ni pripravljene "vojaške rešitve, pozabite na to". Dodal je, da dokler ne bo nekdo dokazal, da že po prvih 30 minutah napada z uporabo konvencionalnega orožja v južnokorejskem glavnem mestu Seul ne bi umrlo deset milijonov ljudi, vojaške rešitve ni.

Znova je poudaril zavezanost gospodarski vojni s Kitajsko. "Zame je gospodarska vojna s Kitajsko vse in nanjo se moramo manično osredotočiti", saj se bodo sicer ZDA, če bodo še naprej izgubljale, čez pet do deset let znašle na točke, iz katere "se ne bomo več mogli vrniti".

Bannon je še dejal, da se znotraj administracije vsakodnevno bori proti zagovornikom mehkejšega pristopa ZDA do trgovine, saj meni, da ni razloga, da bi bile ZDA mehke do Kitajske.

Ob vprašanju nasilja neonacistov in rasistov v Charlotesvillu je Bannon ostal relativno hladen. In to kljub temu, da je bil na portalu Breitbart prav on strateg, ki je razpihoval beli nacionalizem in ga nato združil z radikalnimi desničarji v Trumpovi volilni bazi.

Profimedia
Med belimi nacionalisti, ki z baklam, v rokah grozijo drugim, so tudi "dobri" ljudje, je prepričan predsednik Trump.

Nekdaj razpihoval beli nacionalizem, danes o zgubah in klovnih

Danes je po njegovih besedah skrajna desnica nepomembna. "Etnonacionalisti - to so zgube." Po njegovem mnenju jim mediji naklanjajo preveč pozornosti in da je napočil čas, da jih pomagajo uničiti. "Ti ljudje so zbirka klovnov," je o skrajnih desničarjih dejal Bannon. 

Ob koncu pogovora je Bannon novinarja povabil, da septembra obišče Belo hišo, kjer da bi nadaljevala pogovor o gospodarskih odnosih s Kitajsko. Čeprav je Bannon dosedanje poskuse nasprotnikov, da bi ga umaknili iz Bele hiše preživel, je vprašanje, ali bo čez slab mesec sploh še tam. Tega pa najverjetneje ne ve nihče na svetu, niti nepredvidljivi Trump.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov