Strah pred vikendom

Bojijo se novih požarov! Je na delu res požigalec?

uk
20. 7. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Meteorološke napovedi niso spodbudne. Kritičen bi lahko bil že ta vikend. A burja in visoke temperature niso edina nevarnost. Na delu naj bi bil namreč požigalec.

Profimedia
Domačini so prepričani, da je na delu požigalec, in upajo, da ga bo policija čim prej ujela.

Darko Kosić iz motorizirane enote Vukovi je povedal, da so doživeli pravo nočno moro, saj je burja premetavala ogenj z enega konca na drugega. 

Za prihodnje dni vremenoslovci ne podajajo prav spodbudnih napovedi na območju velikih požarov, ki so prizadeli Hrvaško v nedeljo. Temperature bodo visoke in spet bo pihala močna burja, saj bo od juga območje dosegel topel afriški zrak. Žal gre za res nevarno kombinacijo, ki lahko povzroči novo katastrofo. Pomislili bi, da bi naši južni sosedje zdaj nujno potrebovali dež, a bi lahko šlo za dvorezen meč. Zaradi požara je namreč povsem uničena vegetacija, kar bi ob obilnem deževju lahko povzročilo hujšo erozijo tal, je opozorila meteorologinja Tea Blažević.

Požigalec?

Prebivalci naselja Kamen vzhodno od Splita so besni dejali, da so ostali tako rekoč sami. Sami so morali gasiti, in to celo po tem, ko jim je zmanjkalo vode. 

Vendar pa vročina in suša ne predstavljata edinega strahu prebivalcem Splita in okolice. Vse več je namreč ugibanj, ali je na delu požigalec. Včeraj je tako ponovno izbruhnil požar v splitskem naselju Kila in mnogi stanovalci so pričali, da so videli požigalca. Povedali so, da so ponoči videli moškega, ki naj bi se smukal po naselju, tik preden je izbruhnil požar. Tega so sicer gasilci hitro ukrotili, požigalec (če je res šlo za požigalca) pa za zdaj ostaja neznan.

Profimedia
Požar je lahko povzročil tudi nekdo, ki je denimo odvrgel cigareto v podrastje.

»Če pride do požara sredi noči, ko je močna burja in ko gasilci pravzaprav nimajo nobene možnosti ustaviti požara, to govori samo zase, kajne? Upam, da je vzrok naraven, a se bojim, da je na delu piroman. Šel je od ene točke prek celotnega hriba in zaradi močne burje požara ni bilo mogoče več ustaviti,« je povedal Ivan Jurčić iz Srinjanina. Preiskovalci opozarjajo pred prehitrimi zaključki in poudarjajo, da je treba počakati na zaključek preiskave. Z ministrstva za notranje zadeve (MUP) so sporočili le, da se zavedajo, da je najobičajnejši vzrok požarov v divjini pač človeški faktor, a navadno se to zgodi nenamerno.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na današnji seji vlade sicer povedal, da strokovnjaki preiskujejo območje pri kraju Tugare, kjer je izbruhnil požar, ki je v treh dneh zajel več kot 4500 hektarjev površin in ogrozil vzhodna predmestja drugega največjega hrvaškega mesta, Splita. Potrdil je, da kriminalisti iščejo morebitnega storilca kaznivega dejanja.

Primer

Okoliško prebivalstvo Splita je razburjeno poudarilo, da hrvaška vlada laže javnosti, da imajo na terenu dovolj gasilcev in opreme. Trdijo, da gasilcev ni dovolj in da imajo dotrajano opremo.

Dober primer nam je dal bralec, ki je trenutno v Splitu. »Poglejte, stali smo na ulici in strmeli v dim na robu mesta. In zraven mene neka turistka gladko odvrže še prižgano cigareto v grmovje ob strani. Kaj za vraga pa je mislila, da gledamo? Tudi ta požar se je lahko začel tako, da je neki 'kreten' odvrgel 'čik' v suho travo. Saj sem šel in pohodil ogorek, ampak … narod je res neumen, ne morem reči drugega.«

Na srečo za zdaj ni prišlo do smrtnih žrtev, a če je na delu res požigalec, kot verjamejo nekateri, lahko samo upamo, da ga bodo organi pregona čim prej ujeli, saj lahko povzroči še hujšo katastrofo. Če pa je šlo »le« za človeško malomarnost, upamo, da bodo ljudje vendarle premislili, preden naredijo nekaj, kar lahko koga stane življenja.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov