Potres v beli hiši

Sin naj bi predsedniku Trumpu zamolčal srečanje z rusko pravnico

M.K./STA
12. 7. 2017, 07.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sin ameriškega predsednika Donald Trump mlajši je v torek na televiziji Fox News pojasnjeval srečanje z rusko pravnico, ki mu je obljubljala informacije o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Reuters
Donald Trump mlajši zaenkrat uživa polno očetovo podporo.

Kot je dejal, bi po razmisleku verjetno ravnal drugače, kot je, očetu pa da za srečanje ni povedal.

Preberite tudi Vroča ruska juha: bo Trumpov sin lahko izplaval?

Trump mlajši je v torek objavil elektronsko dopisovanje s publicistom Robom Goldstonom pred srečanjem z Natalijo Veselnickajo 9. junija lani v Trumpovi newyorški stolpnici. Njegov oče ga je preko tiskovne predstavnice Bele hiše Sarah Huckabee Sanders pohvalil kot "osebo visoke kakovosti" in pozdravil transparentnost zaradi objave elektronske pošte.

Twitter
Natalija Veselnickaja ob nekdanjem ameriškem veleposlaniku v Rusiji MIchaelom McFaulom.

Ta bi sicer prišla na dan tudi brez tega, saj jo je nekako pridobil New York Times, ki je Trumpa mlajšega obvestil, da bo kmalu objavljena. Elektronska pošta dokazuje, da je sestanek z Veselnickajo sprejel, ker je upal na informacije, ki bi škodovale kampanji Hillary Clinton.

Voditelju Fox News Seanu Hannityju je pojasnil, da očetu o srečanju ni povedal nič, ker da ni bilo kaj za povedati. Pravnica naj ne bi imela nikakršnih obremenilnih informacij o Clintonovi, ampak je želela govoriti le o programu posvojitev ruskih otrok v ZDA.

Goldstone je Trumpu mlajšemu pisal, da gre za koristne informacije, predsednikov sin je odgovoril, da je to imenitno. Goldstone je razložil tudi, da ruski vladi pri pomoči Trumpu na volitvah pomagata pevec Emin Agalarov in njegov oče Aras Agalarov, s katerima je Trump sodeloval leta 2013 na prireditvi Miss Universe v Moskvi.

Rusi povezave zanikajo

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je danes zanikal povezave med Kremljem in Arasom Agalarovim. Zanikal je tudi povezave s pravnico. "Povedali smo že, da nimamo ničesar s to zgodbo," je poudaril Peskov. "Nikoli nismo bili v stiku s to odvetnico, zato nismo vpleteni in nimamo ničesar za povedati. Niti najmanj ni povezana z nami," je še izpostavil. Kremelj je sicer povezave zanikal že v ponedeljek.

Obtožbe o sodelovanju med Trumpovo kampanjo in Moskvo je medtem označil za dolgo trajajočo televizijsko nadaljevanko. "Resnično je videti kot dolgo trajajoča nadaljevanka, ki lahko tekmuje z najbolj uspešnimi televizijskimi nadaljevankami, ki jih trenutno predvajajo v ZDA," je pojasnil Peskov.

Reuters
Donald Trump mlajši vztraja pri tem, da pri vsej stvari sploh ni bilo ničesar, o čemer bi moral poročati očetu.

Govorijo o izdaji

Demokratski kongresniki več ne govorijo le o sodelovanju Trumpove kampanje z Rusi, ampak neposredno o izdaji, republikanci pa se jezijo na medije in demokrate, da preveč napihujejo rusko afero.

Ameriški obveščevalci so lani ugotovili, da se je Kremelj vpletal v ameriške volitve v korist Trumpu, o čemer teče preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja. Ta je sedaj zaradi Trumpa mlajšega dobil veliko dodatnega materiala za preiskavo.

O resnosti zadeve priča tudi sporočilo za javnost, ki prihaja iz urada ameriškega podpredsednika Mikea Pencea, in v katerem se pravzaprav distancira od družine Trump , saj trdi, da ni imel pojma s sestanku Trumpa mlajšega z rusko odvetnico, pa tudi, da v času tega spornega sestanka sploh še ni bil podpredsedniški kandidat. V nadaljevanju pa še navaja, da se želi v prihodnje osredotočiti na udejanjenje volilnih zavez.

Trump mlajši je bil med tistimi, ki so najodločneje zanikali kakršnekoli stike z Rusi, kaj šele sodelovanje v času kampanje. Sedaj je priznal, da je nameraval sodelovati z Rusi, vendar pa menda od pravnice ni dobil ničesar koristnega.

Natalija Veselnickaja je medtem v torek novinarjem zagotovila, da ne zastopa nikogar drugega razen samo sebe, torej da ne dela po navodilih Kremlja. Trdi, da so njo prosili za srečanje s Trumpom mlajšim, nikoli pa ni obljubljala škodljivih informacij o Clintonovi.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov