ZDA in Izrael

Različni pogledi na mir na Bližnjem vzhodu

M.K./STA
28. 12. 2016, 21.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Rešitev dveh držav je edina možnost za vzpostavitev miru med Palestinci in Izraelom na Bližnjem vzhodu, je danes povedal ameriški zunanji minister John Kerry.

Reuters
John Kerry je opozoril, da se mora Izrael odločiti, ali bo judovska ali demokratična država.

John Kerry je obrazložil, da ZDA v Varnostnem svetu Združenih narodov niso glasovale proti resoluciji, ampak v skladu s svojimi vrednotami, saj se zavzemajo za prihodnost Izraelcev in Palestincev, ki bodo lahko v miru in varno živeli drug ob drugemu.

Varnostni svet ZN je v petek sprejel resolucijo, ki izraelske gradnje na zasedenih palestinskih ozemljih razglaša za kršitev mednarodnega prava in oviro do mirne rešitve spora med Izraelci in Palestinci. ZDA so se na glasovanju vzdržale in niso uporabile pravice veta, kar je močno razburilo Izrael.

Kerry je zavrnil kritiko in povedal, da je bil Obama v svojem času predsednikovanja predan Izraelu in da "prijatelji morajo prijatelje spomniti tudi na neprijetne resnice".

Sicer pa ga skrbijo odnosi na Bližnjem vzhodu, ki so prepredeni s terorističnimi napadi, gradnjo izraelskih naseljih in okupacijo. Po njegovem to vse vodi v nepreklicno resničnost ene države.

Pri tem je opomnil, da se mora Izrael odločiti, ali bo judovska ali demokratična država. "Ne morejo biti oboje," je dejal Kerry, ki ga skrbi za prihodnost rešitve dveh držav.

Kerry je sicer vodil zadnji krog palestinsko-izraelskih mirovnih pogajanj, ki so bila po devetih mesecih prekinjena aprila 2014.

Svojo vizijo miru na Bližnjem vzhodu je Kerry predstavil v času, ko se poslavlja s položaja. Vodenje Bele hiše bo prevzel republikanec Donald Trump, ki je bil skupaj z drugimi republikanskimi kongresniki, pa tudi izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem zelo kritičen do še aktualnega predsednika Baracka Obame, ker ZDA niso z vetom preprečile sprejema resolucije VS ZN. Ta sicer prvič od leta 1979 zahteva konec gradenj izraelskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih.

Izrael zavrnil kritiko na svoj račun

Njegov govor v Izraelu ni naletel na dober sprejem. Izraelski premier Benjamin Netanjahu ga je označil za enostranskega oz. uperjenega proti Izraelu. "Več kot uro se je Kerry obsesivno ukvarjal z naselbinami in se komaj kaj dotaknil vzrokov konflikta - palestinskega nasprotovanja judovski državi v kakršnihkoli mejah," se je odzval Netanjahu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je medtem dejal, da so palestinske oblasti pripravljene nadaljevati pogajanja, če bodo Izraelci končali gradnjo naselbin. "Če se bo izraelska vlada strinjala s koncem gradnje, tudi v vzhodnem Jeruzalemu, in izvajala vzajemno podpisane sporazume, bo palestinsko vodstvo pripravljeno nadaljevati pogajanja," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Abas.

Trump izrazil podporo Izraelu in kritiziral Obamo

Profimedia
Donald Trump je želel s tvitom zagotoviti Izraelu, da se bodo odnosi med državama po prevzemu mandata spremenili.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je zagotovil Izraelu svojo podporo po nedavnem glasovanju Varnostnega sveta ZN o resoluciji o gradnji izraelskih naselbinah na palestinskih ozemljih, ob tem pa ponovno ostro kritiziral predsednika ZDA Baracka Obamo, ker z vetom ni preprečil sprejema te resolucije.

"Ne smemo več dovoliti, da se z Izraelom še naprej ravna zaničevalno in brez spoštovanja," je Trump zapisal na twitterju.
Nadaljeval je, da sta bila včasih Izrael in ZDA dobra prijatelja, vendar ne več. "Začetek konca je bil grozen sporazum z Iranom in sedaj to (ZN)! Izrael ostani močan, 20. januar se hitro bliža," je še tvitnil. 20. januarja bo sicer prevzel dolžnosti predsednika ZDA.

Trump je tvitnil ravno pred napovedanim govorom odhajajočega ameriškega zunanjega ministra Johna Kerrya, v katerem je predstavil svojo vizijo o miru na Bližnjem vzhodu med Palestinci in Izraelom.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste