SOVRAŠTVO

Morilec poslanke skrajni desničar?

uk
18. 6. 2016, 15.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Veliki Britaniji in tudi po svetu še zmeraj odmeva umor poslanke Jo Cox, ki jo je, kot kaže, večkrat zabodel in ustrelil 52-letni Thomas Mair. Ta naj bi bil pripadnik britanskih neonacistov.

Wikipedija
Coxova je bila v parlament izvoljena na lanskih volitvah, znana pa je bila po svojih prizadevanjih za pravice žensk.

Po poročanju očividcev je napadalec, ki je imel na glavi bejzbolsko kapo, nenadoma zagrabil poslanko za lase in jo nekajkrat udaril, da jo je spravil na tla. Nato je potegnil večji lovski nož in nesrečno Jo večkrat zabodel, po nepotrjenih informacijah vsaj sedemkrat.

Enainštiridesetletno Jo Cox je napadalec zabodel vsaj sedemkrat in jo nato še trikrat ustrelil.

Mimoidoči 77-letnik je poslanki poskušal pomagati, a je napadalec po trebuhu porezal tudi njega; na srečo je zunaj smrtne nevarnosti. Potem ko je Jo večkrat zabodel, je izvlekel še pištolo. Očividci so dejali, da je šlo za starinsko orožje ali pa za orožje, ki ga je napadalec izdelal sam. S pištolo je Jo ustrelil trikrat, zadnji strel pa jo je zadel v predel glave.

Jeremy Corbyn, vodja laburistov:
Celotna stranka in – prepričan sem – vsa država sta bili zaradi umora Jo Cox pretreseni.

Napad naj bi po poročanju očividcev trajal približno petnajst minut. Po poročanju medijev je napadalec medtem vzklikal »Britain first« (najprej Britanija), kar bi se lahko nanašalo na suverenost Velike Britanije. Na Otoku sicer obstaja tudi skrajno desna stranka s tem imenom, ki pa je vpletenost v napad zanikala.

NAPADALEC

Organizacija Southern Poverty Law Center je na svojih spletnih straneh sporočila, da če gre res za Thomasa Maira, kot so ga identificirali britanski mediji, potem gre za »vnetega privrženca Nacionalnega zavezništva (NA), ki je bilo nekdaj glavna organizacija neonacistov v ZDA«. Skupina NA se sicer zavzema za vzpostavitev bele domovine in iztrebljenje Judov, Mair pa naj bi po navedbah Southern Poverty Law Centra za publikacije NA zapravil najmanj 500 evrov. Objavili so tudi dva računa, s katerima si je Mair z naslovom v zahodnem Yorkshiru naročil publikacije NA. Med njimi je bil tudi priročnik, kako si sestaviti pištolo iz vsakdanjih materialov. Oglasil se je tudi brat osumljenega, Scott Mair, ki je za Daily Telegraph povedal, da Thomas Mair »ni nasilen in sploh ne tako političen«. Dodal je, da je imel psihične težave, a da se je zdravil. 

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?