Kje bomo dopustovali?

Med »ogroženimi« državami tudi Hrvaška

R.T.
21. 4. 2016, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bodo teroristične grožnje vplivale na potovalne navade turistov? Se bodo ti raje odločali za varnejše lokacije?

Shutterstock
Nam bodo teroristi res kalili mir?

Kakšna bo letošnja turistična sezona? Sodeč po spodnjem seznamu, bi se lahko obetale korenite spremembe. Britanski mediji so namreč objavili seznam držav, ki jih Britanci najraje obiskujejo, ob njih pa še oceno nevarnosti, ki jo predstavljajo teroristični napadi. Na seznamu se je znašla tudi pri Slovencih priljubljena Hrvaška.

Egipt – stopnja tveganja: zelo visoka

Še posebej naj bi bilo tvegano turistično letovišče Šarm el Šejk. Tujci so v preteklosti že bili tarče napadov, v bolj oddaljenih območjih pa posebno nevarnost predstavljajo ugrabitve. Tako je lani Hrvat Tomislav Salopek končal v rokah teroristov in bil usmrčen, pred pol leta pa je bilo nad polotokom Sinaj sestreljeno rusko letalo – umrlo je vseh 224 potnikov in članov posadke. Najbolj aktivna teroristična združba v Egiptu je Ansar Al Bajt Makdis.

Tunizija – stopnja tveganja: zelo visoka

V državi je še vedno razglašena stopnja splošne nevarnosti, potem ko je bil lani policijski avtobus tarča samomorilskega napada. A to še ni vse: lani julija so teroristi v napadu na turistični kompleks Port El Kantaoui pokončali 38 ljudi.

Turčija – stopnja tveganja: visoka

Teroristi so si v Turčiji praviloma za tarče izbirali vladne stavbe. Kar pa ne pomeni, da se ni pametno izogniti večjim zbiranjem ljudi, kot so demonstracije ali kakšna druga srečanja.

Španija – stopnja tveganja: visoka

Španijo vsako leto obišče več kot 12 milijonov Britancev – njihove najbolj priljubljene destinacije so Ibiza, Majorka in Costa del Sol. Kljub terorističnim napadom, ki so državo prizadeli v preteklosti, britanski mediji poročajo, da je nov val terorizma, ki grozo seje po drugih sredozemskih državah, Španijo obšel. Vendar pa je stopnja nevarnosti visoka – včeraj smo poročali, da so na Majorki aretirali pripadnika Islamske države.

Nemčija – stopnja tveganja: visoka

Dva milijona Britancev se na leto znajde v Nemčiji. In kdorkoli je državo obiskal v zadnjih mesecih, bi znal povedati, da se je prisotnost policistov v znanih turističnih predelih in v javnem prometu drastično povečala. Čeprav potni listi niso obvezni, pa policisti pogosto preverjajo identiteto ljudi – zgodi se tudi, da koga pospremijo do kraja, kjer je nastanjen, če so ga »zasačili« brez dokumentov.

Belgija – stopnja tveganja: visoka

Stopnja nevarnosti po nedavnih terorističnih napadih za Belgijo ostaja visoka. V eksplozijah, ki so pretresle Bruselj, je bilo ubitih 32, poškodovanih pa več kot 300 ljudi.

Francija – stopnja tveganja: visoka

Ocena je, podobno kot v primeru Belgije, v večji meri pogojena z relativno nedavnimi terorističnimi napadi. V lanskih napadih je bilo v Parizu ubitih 130 ljudi, ranjenih pa 368. Visoka stopnja nevarnosti je bila razglašena že po streljanju na uredništvu tednika Charlie Hebdo. Kar pomeni, da morajo državljani Francije in turisti biti previdni in strpni spričo sprememb, ki lahko doletijo javni promet in samo ureditev prometa.

Italija – stopnja tveganja: zmerna

Italijanske turistične destinacije niso brez tveganja. Največjo grožnjo predstavljajo tako imenovane speče celice raznih skrajnih skupin, ki le čakajo na aktivacijo.

Danska – stopnja tveganja: zmerna

V streljanju v bližini Kopenhagna februarja lani sta življenje izgubili dve osebi, pet policistov pa je bilo ranjenih. Napad naj bi bil povezan s terorizmom.

Grčija – stopnja tveganja: zmerna

Turisti, ki se nameravajo odpraviti v Grčijo, morajo biti še posebej previdni v velikih turističnih središčih. Še posebej so ogrožena nakupovalna središča, vladne stavbe in razne institucije.

Hrvaška – stopnja tveganja: zmerna

Kot Italija, Danska in Grčija tudi Hrvaška velja za zmerno nevarno državo. Kar pomeni, da neposredne nevarnosti terorističnih napadov praktično ni.

Portugalska – stopnja tveganja: nizka

Na Portugalskem terorizem nevarnosti praktično ne predstavlja. Se pa vseeno velja paziti žeparjev in drugih tatov.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste