Svet

Terorista s čepico še vedno iščejo

G.G./STA
23. 3. 2016, 07.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po torkovih terorističnih napadih v Bruslju, ki so terjali 34 življenj, so v Belgiji razglasili tridnevno žalovanje. Belgijsko tožilstvo je potrdilo, da sta se na letališču Zaventem razstrelila eden od bratov El Bakraoiu in Najim Laachraoui, ki je bil zadolžen za izdelavo bomb že pri pariškem pokolu. Tretjega napadalca na letališču še vedno iščejo.

Twitter
Na letališču sta se razstrelila Najim Laachraoui (levo) in Brahim El Bakraoui (v sredin), moškega s čepico pa še iščejo.
Bruseljsko letališče Zaventem, kjer sta v torek zjutraj odjeknili dve eksploziji, danes ostaja zaprto. Po napadih sicer v Belgiji velja najvišja stopnja teroristične ogroženosti.

Drugi samomorilski napadalec, ki se je v torek razstrelil na bruseljskem letališču Zaventem, je bil Najim Laachraoui, ki so ga iskali v povezavi z lanskimi terorističnimi napadi v Parizu, so danes povedali viri v belgijski policiji (belgijski mediji so danes sicer poročali, da je Laachraoui še vedno na begu).

Laachraoui je bil povezan s pariškimi teroristi

Laachraoui je bil eden od treh napadalcev, ki so z bombami v prtljagi odšli na bruseljsko letališče Zaventem. On in eden od bratov El Bakraoui sta se razstrelila in ubila več ljudi. Tretji napadalec, ki so ga ujele varnostne kamere, je pobegnil. Belgijske oblasti so sprva domnevale, da je pobegnil Laachraoui, a so viri v policiji danes sporočili, da je bil ubit v eksploziji. Belgijsko tožilstvo je sicer v ponedeljek Laachraouija označilo za sostorilca v novembrskih pariških terorističnih napadih, ki so terjali 130 življenj. Laachraoui, ki je bil rojen 18. maja 1991 in je februarja 2013 odpotoval v Sirijo, je pod lažnim imenom Soufiane Kayal najel stanovanje v Auvelaisu v bližini mesta Namur v osrednji Belgiji, kjer so potekale priprave na napad v Parizu 13. novembra lani. Isto lažno ime je uporabil 9. septembra na meji med Avstrijo in Madžarsko, ko je bil na poti skupaj z glavnim osumljencem za pariške napade Salahom Abdeslamom, ki so ga prijeli v petek.

Brata El Bakraoui, doma iz Bruslja, sta bila povezana z organiziranim kriminalom, doslej pa ju niso povezovali s terorizmom. 29-letni Khalid El Bakraoui naj bi po navedbah televizije uporabil lažno identiteto, da je najel stanovanje v bruseljski četrti Forest, kjer je prejšnji teden med protiteroristično racijo prišlo do strelskega obračuna s policijo, v katerem je bil ubit en strelec. Prav med to racijo pa je policija odkrila prstni odtis Salaha Abdeslama, glavnega osumljenca za pariške teroristične napade 13. novembra. Aretirali so ga v petek.

Belgijski zvezni tožilec Frederic Van Leeuw je povedal, da se je Brahim razstrelil na območju za prijavo na lete na letališču Zaventem, medtem ko je Khalid izvedel napad na postajo podzemne železnice Maelbeek v evropski četrti v Bruslju.

Tretji napadalec z letališča pa je po besedah tožilca še na begu. Na letališču je pustil torbo z največjo bombo, nato pa odšel, preden sta odjeknili eksploziji. Bomba je eksplodirala kasneje, ker je bila tako nestabilna, a k sreči pri tem ni bil nihče ranjen, je povedal Van Leeuw.

Brahim je oporoko napisal v naglici

Brahim je po besedah tožilca napisal oporoko. Dokument so našli na računalniku, ki so ga preiskovalci odkrili v smetnjaku. Brahim je zapisal, da je v naglici, da ne ve, kaj naj stori in da ga iščejo vsepovsod. Ob tem je zapisal, da če bo "to zadevo zavlačeval", bo pristal v zaporu. Brahima, 29-letnega belgijskega državljana, so sicer identificirali s pomočjo prstnih odtisov. Drugega samomorilskega napadalca z letališča pa še niso uspeli identificirati.

Twitter
Brata Khalid in Brahim Bakraaou (levo in desno), v sredini pa domnevni tretji teroristi

Belgijska ministrica za zdravje Maggie De Block je dejala, da je v torkovih napadih v Bruslju umrlo 31 ljudi, 300 je bilo ranjenih. Vseh žrtev sicer še niso identificirali, zato podatki še niso dokončni.

Kakšni bodo ukrepi Nata?

Slovenski veleposlanik pri zvezi Nato Jelko Kacin je v torek za Televizijo Slovenija dejal, da bo zavezništvo danes govorilo o odzivu na napade. Po njegovih besedah na Natu čakajo, da se bo belgijska vlada odločila in povedala, kaj potrebuje. Kot je dejal, so nekateri predlogi ukrepov v proceduri, a dodal, da o njih ne more govoriti, dokler ne bodo sprejeti s soglasjem vseh članic.

Letališče ostaja zaprto

Bruseljsko letališče Zaventem bo za potniška letala zaprto najmanj do sobote, so danes sporočili z letališča. Omejen promet tovornih in zasebnih letal pa bo predvidoma stekel še nocoj. Eksploziji sta močno poškodovali terminal za odhode na letališču. Kdaj ga bodo začeli obnavljati, po navedbah predstavnikov letališča za zdaj ni znano, zaposleni na letališču pa se bodo nocoj spomnili žrtev. Zaradi napada na bruseljskem letališču na več drugih večjih evropskih letališčih, med drugim v Londonu in Frankfurtu, veljajo poostreni varnostni ukrepi.

Profimedia

Že v torek popoldne je v Bruslju postopoma stekel mestni promet, ki je bil prekinjen od jutranjega napada na postajo podzemne železnice v evropski četrti. Danes naj bi normalno vozili tudi hitri vlaki.

Evropske institucije so svojim zaposlenim sporočile, da lahko danes delajo tudi od doma, medtem ko bo v četrtek in petek večina institucij zaradi velikonočnih praznikov že zaprtih. Kljub napadom bodo danes v Belgiji odprte šole, medtem ko naj bi bili otroški vrtci zaprti.

Estrada

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

Zanimivosti

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost