Svet

Prisluškovanje in nadzor

uk
18. 3. 2016, 16.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vojaška varnostna služba Srbije (VBA) naj bi prisluškovala nekaterim političnim strankam in posameznikom, čeprav naj ne bi imela nobenih pravnih razlogov za to.

Facebook
Podatki o prisluškovanjih so zapisani v letnem poročilu, ki ga je pripravil varuh človekovih pravic.

Facebook
Saša Janković – varuh človekovih pravic

Podatki o prisluškovanjih so zapisani v letnem poročilu, ki ga je pripravil varuh človekovih pravic Saša Janković. V delu poročila, ki se dotika policije in tajnih služb, je Janković zapisal, da se VBA izmika demokratičnemu civilnemu nadzoru, ne posreduje podatkov notranjemu nadzoru in ne posreduje podatkov, ki bi jih po zakonu morala. »V letu 2000 je VBA nadzirala aktivnosti takratne opozicije,« je navedel Saša Janković. VBA namreč uživa neomajno podporo in zaščito Momirja Stojanovića, predsednika odbora za nadzor dela tajnih služb. Momir je bil namreč direktor te agencije in je član vladajoče stranke.

NOBENIH SPREMEMB 

Facebook
Petar Cvetković – direktor agencije VBA.

»Od leta 2015 je VBA prejela 11 priporočil, ki so bila namenjena preprečevanju nezakonitih postopkov in nepravilnosti, a v agenciji niso nobenega sprejeli,« je zapisano v poročilu. Zaradi teh nepravilnosti so poskušali tudi odstaviti direktorja VBA, a se to ni zgodilo. Nepravilnosti so našli tudi pri odpuščanju policistov. »Resorni minister je najavil odpuščanje okoli 1000 policistov, a niso mogli izbrati pravih razlogov za odpuščanje. Na koncu so za razloge navedli korupcijo v policijskih vrstah in dejstvo, da so policisti vrhunec. Po pogovorih s sindikati so z neformalnega seznama za odpuščanje izbrisali več sto imen, kar poraja sum na arbitrarnost procedure za odpuščanja,« je še zapisal varuh.

NADZOR 

V poročilu je navedeno tudi, da so našli uničeno opremo, s katero so nadzirali novinarje in druge javne osebe. Opremo naj bi uničili, ker so hoteli prikriti dokaze o nelegalnih prisluškovanjih. »Takšen nadzor je seveda protizakonit in bi zelo ogrozil svobodo medijev, in čeprav smo lahko prepričani, da je do njega prišlo, za to dokazi ne obstajajo,« je še zapisano v poročilu.

Zanimiv del poročila je še tisti, ki opisuje človeka, zaposlenega na MUP (ministrstvo za notranje zadeve). V poročilu imena ni navedenega, a naj bi šlo za človeka, ki je zaposlen, a ne ve, na katero delovno mesto in kaj naj bi tam sploh počel. »Ta človek redno komunicira z novinarji in zbira informacije, ki niso v pristojnosti MUP niti kateregakoli drugega državnega organa. Te informacije oseba daje neposredno ministru za notranje zadeve.« Poročilo tako odkrito obtožuje MUP in VBA, da nezakonito prisluškujeta in nadzirata novinarje ter pripadnike opozicijskih strank, a se ne eni ne drugi tega poročila ne bojijo pretirano. 

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste