Slovenija

Izkoriščanje delavcev v Loški dolini: GGP postavljen na laž

D. B.
18. 3. 2016, 14.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Gozdnem gospodarstvu Postojna (GGP) zavračajo očitke o izkoriščanju delavcev, zanikajo tudi, da sta matično podjetje ali njegova poslovna enota Marof Trade v kakršnikoli preiskavi. Slednje postavlja na laž Radio Slovenija, ki poroča, da so v preiskavi, ki je potekala v noči na danes v podjetju Marof Trade, ugotovili nove kršitve delovne zakonodaje.

Arhiv Svet24
Delavci delajo in živijo v nehumanih razmerah (fotografija je simbolična).

Kot je danes še povedal direktor družbe GGP Frenk Kovač, je tudi sam zgrožen nad medijskimi razkritji nehumanih razmer, v katerih omenjeni delavci delajo in živijo. Vendar pa GGP z njimi ni bil v nikakršnem razmerju, pač pa je s podjetjema Floles in Veles imel sklenjeni pogodbi o najemu in poslovnem sodelovanju, s katerima sta sopogodbenici v celoti prevzeli odgovornost z delovno-pravnega vidika. S tovrstnim poslovnim modelom so bili seznanjen tudi inšpektorji, ki temu niso nikoli oporekali, je dodal Kovač. Prav tako jih pristojne ustanove v teh letih niso opozorile na nič nenavadnega, na podlagi česar bi lahko posumili na nepravilnosti.

Kot je navedla pravna svetovalka GGP Vilma Kovač, so jih sicer lani oktobra obiskali predstavniki Finančne uprave RS v zvezi s postopkom inšpekcijskega nadzora plačevanja davka na dodano vrednost in tedaj so jih opozorili na sume o določenih nepravilnosti. To je bila za GGP novost in razlog za previdnejše postopanje s podizvajalci, je priznala.

Je pa GGP zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti, ki jih je dodatno zahteval, "predvsem pa glede na zadnje hude očitke o kršitvah", z današnjim dnem prekinil pogodbo s podjetjem Veles, medtem pa preučuje tudi pogodbo s podjetjem Floles, je navedel Kovač.

Kot je napovedal, ti delavci ne bodo prepuščeni samim sebi. V prihodnjem tednu naj bi se z njimi tudi sestali, vendar Kovač zaenkrat ni mogel napovedati, na kakšen način bi utegnili urediti njihov status.

Sindikalist Goran Lukič, ki se je tudi sam udeležil novinarske konference, pa pričakuje, da Kovač te delavce nemudoma zaposli v GGP. Kot je opozoril, na družbenih omrežjih že krožijo slike večje skupine delavcev, zbranih pred poslopji v Loški dolini, kjer živijo, v najhujšem primeru pa se tako lahko zgodi, da jih že jutri ne bo več tukaj.

STA
"Ali se bodo končno oblikovali tako zakonodajni kot operativni (nadzorni) pogoji, ki bodo za vselej preprečili takšne 'poslovne prakse'," se je vprašal sindikalist Goran Lukič.

Nove kršitve v podjetju Marof Trade

Na Radiu Slovenija pa so danes poročali o novi kršitvi v podjetju Marof Trade iz Loške doline. Policisti in uslužbenci Finančne uprave RS (Furs) so namreč zaradi sumov o kršitvi delovne zakonodaje v četrtek v podjetju opravili preiskavo. Po poročanju omenjenega radia naj bi delodajalci, povezani v mrežo podizvajalcev, izkoriščali tuje delavce, ki so morali delati brez pogodbe o zaposlitvi in v neustreznih pogojih.

V preiskavi, ki se je zavlekla do tretje ure zjutraj, je sodelovalo okoli 60 policistov in uslužbencev Fursa.

Furs je v sporočilu za javnost pojasnili, da je v noči na danes nekaj več kot 50 uslužbencev mobilnih oddelkov in inšpektorjev Fursa ob pomoči policije v okviru nadzora nad gospodarsko družbo v Loški dolini preverjalo morebitne kršitve davčne in delovnopravne zakonodaje. V času nadzora je bilo v nočni izmeni podjetja na delovnem mestu približno 60 delavcev, med katerimi je bilo veliko tujih državljanov.

Na Fursu so se za nadzor, kot so zapisali, odločili na podlagi daljše finančne preiskave več gospodarskih subjektov, ki se ukvarjajo s posredovanjem delovne sile v omenjeni gospodarski družbi. Po prvih informacijah so bili v tej akciji potrjeni sumi kršitev predpisov o obdavčenju in predpisov s področja zaposlovanja in dela na črno. Zaznani so bili tudi sumi kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in trgovine z ljudmi.

Na podlagi zbranih dokazov s terena bodo prvi zaključki znani konec prihodnjega tedna, na tej podlagi pa bodo izvedeni konkretni ukrepi, še pravijo na Fursu.

Gre za še enega od primerov, ko delodajalci delavce zaposlijo na črno, ti pa sploh ne vedo, za katero podjetje pravzaprav delajo. Mnogi brez urejenega zavarovanja niti niso prijavljeni na naslovu, kjer prebivajo. Nekaj mesecev delajo na črno, nato pa morajo državo zapustiti ali jih delodajalec preusmeri na delovno mesto na drugem koncu Slovenije.

Delajo tudi po 12 ur dnevno vključno s sobotami, grozijo jim z odpovedmi in prepovedujejo odhod domov ter znižujejo plače, a jih delavci zaradi strahu policiji prijavijo šele, ko dejansko ostanejo brez zaposlitve.

Pri dosedanjih nadzorih so po navedbah radia inšpektorji ugotovili številne kršitve glede delovne opreme, obveščanja o poškodbah pri delu, izvajanja zdravstvenih pregledov, izplačila plače in regresa ter vročanja pogodb o zaposlitvi. Nepravilnosti so med drugim ugotovili tudi glede prijavljanja v obvezna socialna zavarovanja in zagotavljanja počitka.

STA
Več kot 50 uslužbencev in inšpektorjev Fursa je v noči na danes v okviru nadzora nad gospodarsko družbo v Loški dolini preverjalo morebitne kršitve davčne in delovnopravne zakonodaje.

Delavci preveč prestrašeni, da bi govorili na glas

V Svetovalnici za migrante opozarjajo, da so delavci preveč prestrašeni, da bi o kršitvah govorili na glas, medtem ko se vse to dogaja pred očmi pristojnih že nekaj let. "Tamkajšnji policisti po poročanju medijev že od leta 2008 obveščajo inšpektorje za delo o sumih kršitev in ti so leta 2012 ugotovili številne kršitve delovnopravne zakonodaje, napisali globe in prepovedali opravljanje dejavnosti. A to kršilcev očitno ni ustavilo, ker so pač odprli nova podjetja in svoj "poslovni modeli" še nadaljevali," izpostavlja Goran Lukić iz omenjene svetovalnice.

Lukić se ob tem sprašuje, kako je možno, da takšno podjetje kljub evidentnim kršitvam, ki se tam dogajajo, še naprej opravlja svoje delo. "Ali se bodo končni oblikovali tako zakonodajni kot operativni (nadzorni) pogoji, ki bodo za vselej preprečili takšne 'poslovne prakse'," se je vprašal.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste