Svet

Pridržali bivšega brazilskega predsednika

STA
4. 3. 2016, 14.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Brazilska policija je danes preiskala dom vplivnega bivšega predsednika države Luiza Inacia Lule da Silve in ga pridržala za zaslišanje v okviru preiskave obsežne korupcijske sheme, v središču katere je državno naftno podjetje Petrobras

Profimedia
Bivši brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva.
Policisti so preiskali njegov dom v Sao Paulu, urade Inštituta Lula ter hiše članov njegove družine, je tiskovni predstavnik bivšega predsednika in njegovega inštituta Jose Chrispiniano.

Usoda Lule, ki je bil predsednik države med letoma 2003 in 2010 in je še vedno eden najbolj vplivnih ljudi v državi, je tesno povezana z usodo sedanje predsednice Dilme Rousseff in prihodnostjo njene vladajoče Delavske stranke.

Preiskujejo ga zaradi domnevnega lastništva luksuznega stanovanja ob morju in hiše na podeželju. Lula trdi, da nista v njegovi lasti, policija pa trdi, da imajo dokaze, da so ju obnovila in z luksuznim pohištvom opremila podjetja, ki so v aferi obtožena korupcije.

Zvezna policija je danes tudi potrdila poročanje medijev, da je v preiskavi korupcijske afere, ki so jo poimenovali Operacija avtopralnica, prišlo do dramatičnega razvoja.

Obsežne hišne preiskave in aretacije so izvedli v treh zveznih državah - Rio de Janeiro, Bahia in Sao Paulo - medtem ko je policija preiskavo poglobila, tako da zdaj preiskujejo obsežno zaroto ponarejanja, podkupovanja ter pranja denarja v okviru kriminalne sheme podjetja Petrobras.

Petrobras je bil najbolj viden simbol hitro rastočega brazilskega gospodarstva, ki je bil nekoč šesto največje podjetje na svetu in je Braziliji prispeval deset odstotkov bruto domačega proizvoda.

"V hišnih preiskavah je sodelovalo okoli 200 zveznih policistov, ki so izročili 44 nalogov, od tega 33 za hišne preiskave in zasego ter enajst za pridržanje zaradi zaslišanja," so sporočili iz zvezne policije.

Policija je omenjeno potrdila dan po tem, ko je brazilski časnik poročal, da je bivši tesen zaveznik Lule in predsednice Dilme Rousseff izrazil pripravljenost, da bo pričal proti njima. Gre za senatorja Delcidia do Amarala, ki je v okviru preiskave že obtožen in je v priporu od lanskega novembra. Čeprav je šlo za nepotrjeno vest, je naletela na oster odziv vlade, predsednica pa je v govoru poudarila, da je boj poti korupciji njena "prva prednostna naloga".

Lula in Rousseffova sta sicer že soočena s političnimi pritiski po aretaciji njunega bivšega vodje volilnih kampanj Joaoja Santane, ki naj bi vzel denar, ki je bil nezakonito pridobljen od Petrobrasa. V afero je vpletena smetana brazilske politike in gospodarstva, tudi številni visoki predstavniki vladajoče Delavske stranke.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste