Svet

Prvi obsojeni džihadist v Gradcu: "Vojne ni nikoli konec"

STA
3. 3. 2016, 16.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sodišče v Gradcu je danes Fikreta B. zaradi terorističnega in kriminalnega združevanja obsodilo na osem let zapora. Gre za prvo sodbo v več procesih proti džihadistom pred graškim sodiščem. Fikret B., po rodu iz BiH, se je po mnenju porote nameraval pridružiti skrajni Islamski državi, prav tako pa je za pridružitev IS novačil znance.

Fotografija je simbolična.

Sodba še ni pravnomočna. Obsojeni je danes dejal, da je ne razume, njegov zagovornik pa si je vzel tri dni za razmislek o tem, ali se bo nanjo pritožil.

Sojenju Fikretu B., ki je bil obtožen novačenja mladih muslimanov za pridružitev džihadu, je bilo eno v nizu procesov proti osumljenim terorizma, ki so jih avstrijske oblasti prijele v operacijah na Dunaju in v Gradcu. Graško sodišče je v torek za najmanj pol leta prekinilo sojenje Mirsadu Omeroviću, ki velja za enega vodilnih v novačenju borcev za IS v Avstriji, in soobtoženemu Čečenu.

Ob izreku sodbe Fikretu B., ki so jo spremljali občutno poostreni varnostni ukrepi, je danes sodnik povedal, da so v Avstriji v tem primeru prvič, po več kot letu dni, ameriške oblasti prepričali, da so dovolile poseg v zasebnost. Gre za profil danes obsojenega na Facebooku.

Na podlagi njegove vsebine je na površje priplavala neverjetna množica stvari, katerih ozadje je bilo zastrašujoče, je povedal sodnik. Vse, kar je bilo tam navedeno, je zelo težko prenesti, je poudaril sodnik. Tudi med zaslišanji je bilo slišati o številnih nasilnih dejanjih, predvsem nekatere priče, ki so obremenile obtoženega, so bile zelo nazorne.

Ves čas je prekinjal sodnika

Fikret B. obsodbe ni sprejel mirno, temveč je ves čas prekinjal sodnika. "Vojne ni nikoli konec," je med drugim zavpil. A sodnik je nadaljeval, da vsak, ki sodeluje v tej vojni, velja za radikaliziranega človeka. Dodal je, da Fikret B. v celotni zgodbi ni nepomemben del, a tudi ni najpomembnejši. Kot jasen dokaz, da je nameraval zapustiti Avstrijo v smeri Sirije, pa je sodnik navedel dejstvo, da je odpovedal najem stanovanja. "Zaradi tega sem terorist. To je smešno. Bravo," je na to odgovoril 49-letni obsojeni in pri tem zaploskal sodniku. Poroti pa je sporočil, da naj dela, kar hoče.

Ko mu je sodnik povedal, da bo osem let preživel za zapahi, pa je Fikret B. dejal: "A zakaj ne 20?" Sodnik mu je kljub temu nato ponudil blažjo kazen, če bi bil pripravljen sodelovati pri razjasnitvi drugih primerov.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste