Slovenija

V Hudi Jami bo bodo izkopali še drugi jašek

STA
3. 3. 2016, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sedem let po odkritju množičnega grobišča v opuščenem rudniku v Hudi Jami zgodovinar Mitja Ferenc ugotavlja, da se stvari niso nič premaknile. Preostalih žrtev iz jaška še niso iznesli, posmrtni ostanki še vedno ležijo v plastičnih zabojčkih. Na pristojnem ministrstvu pa pojasnjujejo, da pripravljajo dokumentacijo za izkop žrtev iz drugega jaška.

Reuters
Leta 2009 so delavci Rudnika Trbovlje-Hrastnik prebili pregrado v rovu Sv. Barbare in odkrili posmrtne ostanke več sto žrtev.

"Po sedmih letih bi pričakovali, da se bodo stvari v Hudi Jami, ki smo jih predlagali oziroma zahtevali v vladni komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč, uredile ali vsaj začele urejati, ampak primer Huda Jama nekako stoji na mestu," je za STA povedal Ferenc, sicer tudi član omenjene komisije.

STA
Ferenc pričakuje, da bo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti začelo postopke umestitve vojnega pokopališča pred vhodom v rudnik.

Kot je spomnil, so v rovu sv. Barbare v Hudi Jami pri Laškem marca leta 2009 našli prikrito množično grobišče žrtev povojnih pobojev - 800 so jih odkopali in shranili v plastične zabojčke v kostnici, kar po njegovem mnenju ne zadošča civilizacijskim pietetnim merilom.

Ferenc pričakuje, da bo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti začelo postopke umestitve vojnega pokopališča pred vhodom v rudnik, kamor bi lahko pokopali posmrtne ostanke že iznešenih žrtev in vseh tistih, ki so še v jašku. Ocenjuje, da je v rovu še okoli 2000 do 2500 žrtev, ki bi morale svoje mesto najti na pokopališču pred rudnikom.

"Zdi se nam, da skladiščenje bodisi v prostorih rudnika ali pa v kostnici v Mariboru dolgoročno ni primerno in tudi ni pietetno. Pričakujemo, da bi se postopki umestitve pokopališča pred rudnik in iznosa preostalih žrtev že končno začeli," je poudaril Ferenc.

Odkritje v Hudi Jami je bilo leta 2009 po njegovih besedah prehudo, saj je za dolgo vrsto let vse do letos zaustavilo vsakršno nadaljnje reševanje vprašanj prikritih grobišč. Šele lani sprejeti zakon o prikritih grobiščih in dostojnem pokopu žrtev kaže, da bo zastoj, ki jo je Huda Jama povzročila pri oblasteh, premaknil naprej in da se bo po sedmih letih urejanje grobišč lahko nadaljevalo.

Sicer je zdaj vseh 592 prikritih grobišč do dokončnega vpisa v register vojnih grobišč v pristojnosti ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. A Huda Jama ostaja v pristojnosti ministrstva za delo, ker je bilo grobišče Barbara rov z odločbo ministrstva v letu 2012 vpisano v register vojnih grobišč.

Z namenom, da se čim prej zagotovi pietetna in dostojna shranitev posmrtnih ostankov zunaj območja rudnika, bo ministrstvo pri iskanju dokončne ureditve aktivno sodelovalo s komisijo za reševanje vprašanj prikritih grobišč, so za STA povedali na ministrstvu.

Na podlagi sodelovanje med ministrstvom in komisijo je bilo dogovorjeno, da se posmrtni ostanki iz kostnice v Hudi Jami premestijo v kostnico v Mariboru, da se izvede izkop preostalih žrtev iz jaška in se zagotovi njihova shranitev v mariborsko kostnico, in da se v prihodnje preverijo možnosti za ureditev pokopnega polja zunaj rudnika ter za ureditev spominskega muzeja v rudniku, so zapisali.

Ministrstvo za delo je sicer januarja ministrstvu za kulturo posredovalo predlog za začetek postopka vpisa grobišča Huda Jama v register kulturne dediščine.

Trenutno na ministrstvu pripravljajo tehnično specifikacijo in razpisno dokumentacijo za izvedbo izkopa posmrtnih ostankov iz drugega jaška in njihovo shranitev. Vrednost predvidenih del za letošnje leto bodo na ministrstvu lahko ocenili v prihodnjih mesecih, ko bo končana tehnična specifikacija za izvedbo del, so še dodali na ministrstvu.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste