Svet

Minister s ponarejeno diplomo

Žiga Kariž
24. 2. 2016, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrski kandidat Milijan Brkić je priznal, da je prepisal kar 70 odstotkov diplomskega dela, a HDZ kljub temu vztraja pri njegovi kandidaturi. Sodišče se je postavilo na njegovo stran, vendar se zoper njega pojavljajo novi očitki.

Arhiv Svet24
Milijan Brkić je tajnik največje koalicijske stranke HDZ in desna roka predsednika stranke Kramarka.

Moramo priznati, da imamo z našimi južnimi sosedi veliko skupnega. Kot kaže, tudi njihovi politiki okoli hodijo s ponarejenimi diplomami. Največja koalicijska stranka HDZ si še ni opomogla od škandala, ki ga je zakuhal prvi kandidat za vodenje ministrstva za branitelje, Mijo Crnoja, ko je predlagal, da bi uvedli registre izdajalcev domovine. Namesto da bi z izbiro novega kandidata pomirili javnost, pa so jo le še dodatno razburili.

Predlagali so namreč Milijana Brkića, tajnika stranke HDZ, ki je vpleten v škandal s ponarejanjem diplom. Leta 2012 so namreč na visoki policijski šoli v Zagrebu odkrili, da sta dva od profesorjev omogočala, da so študenti prepisovali diplomska dela.

Prepisal 70 odstotkov

Med 26 odkritimi primeri je bila tudi diplomska naloga Milijana Brkića, ki pa je prepisovanje na začetku zanikal in poudaril, da spada med tri najboljše študente kriminalistike. Pozneje je prepisovanje priznal in povedal, da je 70 odstotkov diplome prepisal od študenta, ki je diplomiral leto dni pred njim.

Vodstvo visoke policijske šole mu je odvzelo naziv in diplomo, a se je Brkić pritožil in sprožil postopek pred upravnim sodiščem. Na njegovo srečo se je postopek končal v njegovo korist, saj se je vodstvo visoke šole ujelo v pravno zanko. Sklep o odvzemu naziva je sprejel dekan šole, a je bil, medtem ko so odločali o sankcijah za plagiatorje, sprejet nov pravilnik, ki je odločanje o tem prenesel na strokovni svet.

Procesna napaka

Upravno sodišče se tako niti ni ukvarjalo s tem, ali je Brkić prepisoval ali ne, ampak je zgolj ugotovilo, da o odvzemu naziva ne bi smel odločati dekan. Je pa sodnica ob tem poudarila, da se lahko postopek za odvzem diplome ponovno sproži in da bo, če se ugotovi, da je bilo dejansko prepisanih 70 odstotkov, postopek tudi uspel.

Krivdno odpuščen

Čeprav Brkić za zdaj ohranja visokošolski naziv, pa so se zoper njegovo kandidaturo pojavile še druge obtožbe. Stipe Petrina, poslanec v saboru, je namreč izjavil, da kandidat HDZ ne more biti minister za branitelje, saj naj bi bil pred 16 leti krivdno odpuščen z ministrstva za notranje zadeve. Kot je dejal Petrina, je Brkić zanj sicer narodni heroj, a je dejstvo, da se je leta 2000 kot visoki policijski častnik zavestno odločil, da ne bo izpolnil neposrednega ukaza nadrejenih.

Brkić je bil takrat poveljnik specialne policijske enote, ki so ji oblasti ukazale, da mora odstraniti cestne barikade na področju Sinja, ki so jih postavili tamkajšnji branitelji v podporo hrvaškemu generalu Norcu, ki so mu v Haagu sodili zaradi vojnih zločinov. Brkić je zavrnil izvršitev ukaza in bil zaradi tega odpuščen.

Estrada

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

Zanimivosti

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost