Svet

Podnebne spremembe vse večja grožnja

Matej Klarič
7. 12. 2015, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Podatki iz analiz, ki se ukvarjajo s podnebnimi spremembami, kažejo, kako resna je situacija. Letošnje leto bo najtoplejše leto v zadnjih 134 letih, odkar merijo temperaturo.

Reuters
Tianlin Kitajska

Med desetimi najtoplejšimi leti jih je bilo kar deset izmerjenih po letu 2000. Strokovnjaki ugotavljajo, da bo brez ukrepanja do konca stoletja temperatura zrasla za okrog šest stopinj Celzija, ob trenutnih političnih zavezah o blaženju pa za 2,7 stopinje. Posledice takšnega segrevanja bodo katastrofalne. Število ljudi, ki bi izgubili domove, bi se lahko povzpelo na več kot 600 milijonov.

Spremembe še nikoli tako hitre 

Ker še vedno pogosto slišimo, da so se podnebne spremembe vedno dogajale in da niso nič posebnega, smo se o tem odločili povprašati Aljošo Slameršaka, magistra klimatskih znanosti, ki na Nizozemskem študira okoljsko ekonomijo. »Podnebne spremembe so res stalnica v zgodovini našega planeta, vendar so se v preteklosti odvijale bistveno počasneje. To, kar se danes dogaja v desetletjih, se je prej v desettisočletjih. Povsem jasno je, da je vzrok povišana koncentracija toplogrednih plinov,« pravi. Zaradi uporabe fosilnih goriv je današnja raven omenjenih plinov, znanih kot CO2, v zraku najvišja v zadnjih dveh milijonih let in še vedno narašča!

Reuters
Nelegalna sečnja brazislkega pragoza

Za spremembe kriv človek

Veliko ljudi tudi misli, da če se spremembe že dogajajo, zanje ni kriv človek. Kot pravi Slameršak, tudi to nikakor ne drži: »V zadnjih letih so opravili več celovitih pregledov znanstvene literature, ki so pokazali, da več kot 97 odstotkov objavljenih člankov v zadnjih dveh desetletjih pritrjuje hipotezi, da se podnebne spremembe dogajajo in da je za to odgovoren človek. Tako visoka stopnja strinjanja je v moderni znanosti redkost.«

Tudi govedina velik onesnaževalec

Kaj pa so poleg fosilnih goriv še vzroki za onesnaženje? Slišimo lahko, da krave povzročajo več izpustov od avtomobilov, je to res? »Vzreja govedine je ena izmed okolju najbolj neprijaznih dejavnosti. Kmetijstvo in z njim povezane dejavnosti ustvarijo četrtino vseh izpustov, prevoz 15 odstotkov, vendar o njem toliko govorimo, ker ti izpusti pri nasnajhitreje naraščajo,« pojasnjuje sogovornik.

Facebook
Aljoša Slameršak klimatolog

Spremembe lahko le še blažimo

Ker nismo ukrepali prej, je za ustavitev podnebnih sprememb že prepozno, a kot pravi Slameršak, jih lahko bistveno ublažimo: »Na voljo imamo tehnologijo in mehanizme, s katerimi bi lahko segrevanje obdržali pod mejo 1,5 stopinje. Bistvo vseh ukrepov je, da se zmanjšajo izpusti CO2, kar je mogoče le, če omejimo uporabo fosilnih goriv.«

Facebook
Berlinska skulptura Isaaca Cordala z naslovom: Politiki razglabljajo o globalnem segrevanju

Večjih sprememb po Parizu ne bo

Politiki prav zdaj v Parizu razpravljajo o dogovoru. Glavna težava je, da bodo sprejete smernice nezavezujoče. »Veljal naj bi do leta 2050, do takrat pa se bo zamenjalo še mnogo vlad in vprašanje je, koliko se ga bodo držale. Skrb vzbuja tudi vera v to, da bo problem rešen predvsem s tehnološkimi rešitvami, medtem ko se vprašanje zmanjševanja rabe fosilnih goriv zapostavlja,« dodaja Slameršak. Čeprav se nam čas izteka, torej še vedno ni videti, da bi bili zares pripravljeni na večje spremembe in ukrepanje.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste