Svet

Po 30 letih so ga končno spustili iz zapora

STA
20. 11. 2015, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Jonathan Pollard, ki je bil leta 1987 obsojen na dosmrtni zapor zaradi vohunjenja za Izrael, je bil po 30 letih zapora v ZDA danes izpuščen. Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki si je leta prizadeval za izpustitev danes 61-letnega Pollarda, je to novico nemudoma pozdravil in spomnil, da je "dolgo upal, da bo ta dan prišel".

Reuters

"Po treh dolgih in težkih desetletjih je Jonathan končno združen s svojo družino. Naj mu ta šabat prinese veliko veselja in miru, ki se bo nadaljeval tudi v prihodnjih letih in desetletjih," je še zapisal Netanjahu.

Pollard je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP postal v 30 letih za zapahi izredno veren in zdaj, ko je znova na prostosti, bo lahko končno v skladu z judovskimi običaji obeležil šabat, dan počitka, ki se prične s petkovim zahodom.

Ameriški Jud Pollard je bil leta 1987 v ZDA obsojen na dosmrtni zapor zaradi vohunjenja za Izrael.

Delal je kot civilni analitik pri mornariški obveščevalni službi. Njegovi zagovorniki so ves čas trdili, da je Izraelu predajal le informacije o arabskih državah, Pakistanu in Sovjetski zvezi, nikakor pa ne skrivnosti, ki bi ogrožale nacionalno varnost ZDA.

Njegov primer je odnose med državama, sicer velikima zaveznicama, obremenjeval praktično vse od aretacije. Izrael je Pollardu leta 1995 celo podelil državljanstvo in vseskozi zahteval njegovo izpustitev.

Za zapahi se je Pollard vzorno obnašal in je bil zato kljub obsodbi na dosmrtno ječo upravičen do pogojnega izpusta po 30 letih. Če bi ameriška vlada ugovarjala, bi ga lahko v zaporu zadržali vsaj še 15 let.

Da bo izpuščen, je bilo odločeno že julija. V ZDA so se takrat pojavila ugibanja, da bodo Pollarda izpustili, ker želi administracija predsednika ZDA Baracka Obame malce umiriti izraelsko nasprotovanje jedrskemu dogovoru z Iranom.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?