Svet

Svetovne temperature naj bi letos narasle nad mejo

STA
9. 11. 2015, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Povprečne svetovne temperature bodo po napovedih britanske meteorološke službe letos dosegle eno stopinjo Celzija nad temperaturami v predindustrijskem obdobju. Mednarodna skupnost bo čez slab mesec na podnebni konferenci v Parizu poskušala doseči dogovor, da bi globalno segrevanje omejili na dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko dobo.

Tudi New York bi nekega dne lahko bil pod vodo.

Britanska meteorološka služba je danes sporočila, da so podatki od januarja do septembra letos nakazali, da se povprečne svetovne temperature nahajajo 1,02 stopinje Celzije nad stopnjami v obdobju od leta 1850 do 1900. Stopnja napake pri teh podatkih sicer znaša 0,11 stopinje Celzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stephen Belcher iz britanske meteorološke službe je povedal, da je letos v tropskem delu Tihega oceana nastal močan El Nino, vremenski pojav, ki zajema ciklično segrevanje srednjega Pacifika ter lahko povzroča suše in poplave v različnih delih sveta. El Nino bo po besedah Belcherja imel vpliv na letošnje globalne temperature.

"V preteklosti smo sicer imeli podobne naravne pojave, a letos bomo po predvidevanjih prvič dosegli mejo ene stopinje Celzija. Jasno pa je, da človeški vpliv sodobno podnebje pelje na neznano območje," je povedal Belcher.

Britanski meteorologi sicer napovedujejo, da zgodnji znaki nakazujejo, da bo leto 2016 podobno toplo kot letošnje leto. Dodajajo, da je trenutno težko napovedati, kaj se bo zgodilo v naslednjih letih, pričakujejo pa nadaljevanje podnebnega segrevanja.

Peter Stott, vodja spremljanja podnebja pri meteorološki službi, je povedal, da bo letos tako verjetno dosežen velik mejnik. A obenem to ne pomeni, da bodo odslej vsako leto svetovne temperature eno stopinjo ali več nad temperaturami v predindustrijski dobi. Po njegovih besedah bo namreč naravna spremenljivost podnebja še vedno igrala pomembno vlogo pri višini temperature v danem letu.

"A ker se bo v prihodnjih desetletjih svet še naprej segreval, bomo lahko zabeležili vse več let, ki bodo presegla mejo ene stopinje in bo to kmalu postala norma," je še povedal Stott.

30. decembra se bo v Parizu sicer začela podnebna konferenca Združenih narodov, na kateri bodo poskušali doseči pravno obvezujoč dogovor, s pomočjo katerega bi segrevanje ozračja omejili na do dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijskim obdobjem.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste