Svet

Erdogan ima na meji raje ISIS kot Kurde

B.K.
28. 10. 2015, 13.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V boju proti džihadistični milici Islamska država, se Združene države Amerike poslužujejo kontradiktorne vojaške strategije. Na eni strani podpirajo demokratične kurdske sile v Siriji, ki predstavljajo najučinkovitejšo obrambo pred ISIS, na drugi strani pa sodelujejo z uradno Ankaro, ki kurdske sile obstreljuje in posledično onemogoča efektivno zaustavitev Islamske države.

Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je jasen. Njegov gnev nad Kurdi, ki v Turčiji po nekaterih ocenah predstavljajo kar 30 odstotkov populacije, se realizira tako v nasilju na domačih tleh kot v vojaških intervencijah na ozemlje severne Sirije, kjer oborožene milice Ljudskih obrambnih enot (YPG) in Ženskih obrambnih enot (YPJ) žanjejo uspehe v boju z ISIS.

Spor Erdogana s Kurdi je primarno spor Ankare s Kurdsko delavsko stranko (PKK) in njenim oboroženim krilom. PKK je še vedno na seznamu terorističnih organizacij in jo kot takšno obravnavajo tako v Turčiji kot v ZDA. Te so za to, da so v okviru zveze NATO pridobile dostop do turške letalske baze v Incirliku, iz katere sedaj izvajajo zračne napade na položaje ISIS v Siriji, tiho podprle Erdoganovo nasilje proti PKK in Kurdom v Turčiji. A Ankara ne razlikuje med PKK in YPG/YPJ, s katerimi ZDA sodelujejo v sirski vojni, kar vzpostavlja očiten konflikt interesov.

Facebook
Pripadnice YPJ v Siriji.

Ankara sicer nasilje nad Kurdi pod izgovorom boja proti PKK izvaja zaradi bližajočih se parlamentarnih volitev v Turčiji, to nedeljo. S temi potezami želi Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) vplivati na skrajno desne sektorje v družbi, ki bi ji lahko prinesli absolutno zmago in s tem možnost za nadaljevanje samovlade.

Konflikt interesov se je najočitneje pokazal v zadnjih dneh, ko je turška vojska napadla kurdske sile v severni Siriji, med njihovo ofenzivo na položaje ISIS.

YPG so namreč sporočile, da je turška vojska med 24. in 26. oktobrom večkrat vkorakala na ozemlje Sirije in napadla njihove položaje. Ob tem so kurdske položaje s težkim topništvom simultano obstreljevale sile ISIS.

Ste zmedeni?

ZDA in Turčija sta se ob sporazumu, ki ameriškim letalom omogoča uporabo zračne baze v turškem Incirliku dogovorili, da bosta ustvarili tako imenovano »območje brez ISIS,« ki naj bi potekalo ob turško-sirski meji, od reke Evfrat do sirskega mesta Alep. Zemljevid:

Institute for the study of war
ZELENA: območje pod nadzorom kurdskih sil, SIVA: območje pod nadzorom ISIS, OBKROŽENO: potencialno območje "brez ISIS", ki bi se vilo od reke Evfrat do Alepa.

A interes Anakre pri tem dogovoru očitno ni bila vzpostavitev območja brez ISIS ampak vzpostavitev območja brez Kurdov. Erdogan je namreč dejal, da kurdskim enotam ne bo »dovolil prevzeti kontrole severne Sirije,« saj bi to pomenilo nevarnost za Turčijo. Z nedavnim napadom preko meje je svojo obljubo tudi izpolnil, s čimer se je efektivno postavil na stran Islamske države.

Ko sta Ankara in Washington sklenila zavezništvo, so Kurdi že bili pripravljeni, da iz vzhoda in iz zahoda »stisnejo« sile Islamske države, kar pomeni, da če bi velesili Kurde podprli pri boju porti ISIS, bi najbrž v nekaj mesecih območje res postalo prosto borcev Islamske države.

Nedeljske volitve

To nedeljo bodo v Turčiji potekale predčasne parlamentarne volitve. Te so bile razpisane, ker na junijskih volitvah Erdoganova AKP ni dosegla absolutne večine, zaradi česar je bila prisiljena v formacijo koalicije. Ker v koalicijo z drugimi strankami ni hotela, so bile za 1. november razpisane predčasne volitve.

Te bodo potekale v duhu razširjenega nasilja na kurdskim prebivalstvom, ki živi večinoma na vzhodu države. V kampanji proti Kurdom, ki je prekinila dvoletno premirje med Ankaro in PKK, je bilo ubitih več kot 100 civilistov, zgodili so se trije masovni teroristični napadi na podpornike pro-kurdske Ljudske demokratske stranke (HDP), napadenih pa je bilo tudi več lokalnih sedežev stranke. Kako bo poskrbljeno za varnost in transparentnost volitev ni jasno. HDP so namreč predlagali video nadzor volitev, kar pa je Erdogan takoj zavrnil.

Facebook
Tragičen teroristični napad v Ankari je terjal življenja več kot sto podpornikov HDP.

Napad na medije

Danes zjutraj je turška policija vdrla v prostore medijske skupine Ipek, sicer kritične do delovanja turške vlade. V akciji je bilo aretiranih več novinarjev, policisti pa so v stavbo vstopili ob spremljavi solzivca, prav tako so prekinili televizijski program v živo.

Napad na Ipek medijsko skupino prihaja le dva dni po tem, ko je policija okupirala prostore njene lastniške družbe, Koza Ipek Holding. Poslanec opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Mahmut Tanal je na kraju incidenta izjavil, da gre pri tovrstnih policijskih akcijah za grobo kršitev turške zakonodaje, po kateri medijske hiše ne morejo biti obravnavane kot kriminalna orodja.

Reuters
Turška policista v polni opremi stražita pred stavbo medijske skupine Ipek.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste