Svet

ZDA pod pritiskom zaradi napada na afganistansko bolnišnico

M.J.
5. 10. 2015, 12.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

ZDA so pod vse hujšim pritiskom zaradi sobotnega napada na bolnišnico v afganistanskem Kunduzu, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 22 ljudi. Pentagon, ki je o dogodku uvedel preiskavo, trdi, da je primer zapleten, organizacija Zdravniki brez meja (MSF), ki vodi bolnišnico, pa poudarja, da gre za vojni zločin, in zahteva neodvisno preiskavo.

Reuters

"Ker domnevamo, da gre za vojni zločin, MSF zahteva polno in pregledno preiskavo dohodka, ki bi jo izvedlo neodvisno mednarodno telo," je dejal generalni direktor organizacije Christopher Stokes.

Ob tem je bil kritičen do navedb afganistanskih oblasti, da so afganistanski uporniki s položajev na območju bolnišnice napadali afganistanske sile in civiliste. "Te izjave nakazujejo, da so se afganistanske in ameriške sile odločile zravnati s tlemi popolnoma delujočo bolnišnico, v kateri je bilo več kot 180 bolnikov in članov osebja, ker trdijo, da so bili v njej talibani," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kot je dodal, to kaže, da priznavajo vojni zločin, kar je v nasprotju s prvimi poskusi ameriških oblasti, da bi napad prikazale kot kolateralno škodo.

Zveza Nato je priznala, da obstaja možnost, da so za napadom ameriška letala, ki so tedaj izvajala napad na "posameznike, ki jih ogrožajo". ZDA niso potrdile, da za napadom stojijo ameriška letala, navedli so le, da so v bližini v podporo afganistanskim delovale ameriške sile. Pentagon je kasneje sporočil, da so o incidentu uvedli intenzivno preiskavo.

Zdravniki brez meja sicer poudarjajo, da se je obstreljevanje bolnišnice nadaljevalo še 30 minut potem, ko so ameriške in afganistanske oblasti obvestili o tem, koga bombardirajo. Poleg tega so oblasti imele natančne koordinate lokacije bolnišnice, ki je tam delovala že štiri leta.

Letalski napadi, ki so se začeli v soboto ob 2. uri, so trajali več kot uro. Življenje je izgubilo 12 članov osebja MSF in deset bolnikov, več deset je bilo ranjenih, bolnišnica pa je bila uničena.

MSF je bolnišnico v nedeljo zaprla, saj je bila ta po navedbah organizacije preveč poškodovana, da bi še lahko delovala, del osebja pa je odšel v druge bolnišnice.

V Kunduzu divjajo srditi spopadi, odkar so v prestolnico istoimenske province v ponedeljek vdrli talibani. Gre za prvo večje mesto, ki so ga talibani začasno zavzeli po letu 2001. Afganistanske varnostne sile naj bi sicer v petek ponovno prevzele nadzor v mestu, kar talibani zanikajo.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste