Svet

Pahor v Mežici o pomenu rudarske dediščine za ves narod

sta/mv
26. 9. 2015, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovesnost ob 350. obletnici začetka rudarjenja v Zgornji Mežiški dolini je priložnost, da se Slovenci bolj zavemo tudi svojega rudarskega porekla. Ne le, da to sega daleč v zgodovino, to izročilo je v našem narodnem značaju pustilo razvidne značilnosti in vrednote, je na nocojšnji prireditvi v Mežici poudaril predsednik republike Borut Pahor.

Mediaspeed

Rudarjenje na Slovenskem sega tja v 13. stoletje in v zelo različne konce Slovenje, je spomnil Pahor in izpostavil njegovo dediščino. "Čeprav so te vrednote zelo tradicionalne, so in bodo vedno tudi zelo moderne: tovarištvo, delavnost, znanje in vztrajnost. Kreposti iz preteklosti, ki so nam lahko navdih tudi za prihodnost," je zbranim v polni dvorani športne hale v Mežici, med katerimi so bili tudi številni gostje iz Avstrije, poudaril Pahor in spomnil, da je rudarska izkušnja zagotovo bila težka življenjska preizkušnja.

Zgodovino rudarske dejavnosti v Zgornji Mežiški dolini, ki se je začela leta 1665 in neprekinjeno trajala do decembra 1994, so uvodoma prikazali igralci v predstavi, ki se je zaključila s prikazom dela v Tovarni akumulatorskih baterij TAB Mežica, ki je pred 50 leti nastala na dediščini preteklega rudarjenja in še danes zelo uspešno posluje. Rudarji so v 330 letih rudarjenja v nedrjih Pece odkopali okoli 19 milijonov ton svinčeve in cinkove rude, iz katere so pridobili en milijon ton svinca in pol milijona ton cinka.

Rudarjenje v Zgornji Mežiški dolini je v stoletjih zoralo globoke sledi in pustilo bogato dediščino, ki je vidna prav na vsakem koraku, pa je v nagovoru zbranim izpostavil župan Občine Mežica Dušan Krebel in med drugim dejal, da so kljub zaprtju rudnika v teh krajih ostali in preživeli.

"Letošnji jubilej je tudi priložnost, da se poklonimo in zahvalimo prav vsem generacijam knapov za vse, kar so s svojimi pridnimi rokami v letih delovanja rudnika pridelali in ustvarili, ter da se zavežemo in zaobljubimo, da bomo našo bogato rudarsko dediščino negovali tudi vnaprej. To je naša dolžnost in priložnost, ki jo prav gotovo velja izkoristiti, da bo naša Zgornja Mežiška dolina še dolgo cvetela," je dejal Krebel.

Spomin na preteklo rudarjenje od leta 1997 v Mežici s svojo turistično in muzejsko dejavnostjo ohranja muzejski rudnik Podzemlje Pece, posledice rudarjenja pa se sicer še danes kažejo v obliki obremenjenosti okolja in ljudi s težkimi kovinami. Zato je država z letom 2008 začela izvajati 15-letni načrt sanacije Zgornje Mežiške doline, v okviru katerega si z različnimi ukrepi prizadeva zmanjšati onesnaženost okolja, predvsem pa znižati vsebnost svinca in drugih težkih kovin v krvi otrok.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste