Svet

V ZDA nova blokada, tokrat zaradi splava

T.C.
31. 7. 2015, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Med kongresnimi republikanci v Washingtonu vse bolj prevladuje prepričanje, da je potrebno odvzeti proračunski denar organizaciji, ki se ukvarja z zdravjem žensk. Demokrati to zavračajo in jeseni se obeta nova blokada financiranja dela zvezne vlade. Problem je nastal po objavi posnetkov domnevne trgovine s tkivi splavljenih zarodkov.

flickr

Arhiv Svet24

Predstavniški dom kongresa se je na počitnice odpravil že v sredo, senat pa namerava prihodnji teden glasovati o odvzemu okrog 500 milijonov dolarjev na leto organizaciji Načrtovano starševstvo, ki že stoletje skrbi za zdravje žensk, med drugim tudi s pomočjo pri splavu, kar je v ZDA ustavna pravica, čeprav ponekod precej ovirana.

Konservativna skupina Center za medicinski napredek je pred tremi leti začela tajno operacijo proti Načrtovanemu starševstvu. Njeni aktivisti so si priskrbeli lažne dokumente ter se sestajali s predstavniki organizacije in podjetij, ki raziskovalnim centrom prodajajo tkiva splavljenih zarodkov, ki bi jih sicer zavrgli. Sestanke so posneli in od 13. julija objavili tri posnetke, na katerih predstavniki organizacije in podjetij razpravljajo o postopkih, na primer o tem, katera tkiva gredo najbolje v prodajo.

Center za medicinski napredek trdi, da gre za nezakonito trgovino z dojenčki, na kar predsednica Načrtovanega starševstva Cecile Richards odgovarja, da gre za nezakonito delovanje aktivistov, ki so priredili posnetke. Organizacija tkiva zarodkov res prodaja, a le za kritje stroškov, ne pa za dobiček.

STA

Posnetki so imeli velik vpliv na republikanske kongresnike in senatorje, ki želijo odvzeti proračunska sredstva Načrtovanemu starševstvu. Demokrati so se organizaciji odločno postavili v bran. Problem je nastal, ker bo potrebno jeseni sprejeti začasni zakon za podaljšanje financiranja dela vlade, kar republikanci pogojujejo z odvzemom sredstev Načrtovanemu starševstvu.

Demokratski senator Charles Schumer je dejal, da je to recept za zaprtje vlade, ker demokrati takega predloga republikancev ne bodo podprli. Predsednik ZDA Barack Obama se glede te najnovejše afere še ni izjasnil, vendar pa bo moral podpreti demokrate, če želi njihovo podporo za veto proti republikanski zavrnitvi jedrskega dogovora z Iranom.

Republikanci so enotni, da bodo iranski dogovor zavrnili, boj pa poteka za demokratske glasove. Obama je napovedal veto proti zavrnitvi dogovora in potrebuje podporo le tretjine senata in predstavniškega doma, da veto vzdrži, kar ne bi smel biti problem, če bodo demokrati z njim.

Arhiv Svet24

Iran in Načrtovano starševstvo pomagata pri poenotenju republikancev, ki so se zaradi predsedniške kampanje začeli nenavadno veliko prepirati. Kandidat Ted Cruz iz Teksasa je voditelja večine v senatu Mitcha McConnella celo ozmerjal za lažnivca. Cruz vodi pobudo proti Načrtovanemu starševstvu, pridružil pa se ji je celo John McCain.

V ozadju pa se v senatu nadaljujejo prepiri med strankama glede kandidatov za položaje v vladi, predvsem pa za sodnike. Demokrati trdijo, da republikanci zavlačujejo s potrjevanjem nominacij, republikanci pa to zavračajo.

Arhiv Svet24

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste