Svet

Jadranska magistrala je ena najnevarnejših evropskih cest

STA
24. 7. 2015, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nekateri odseki Jadranske magistrale, ki so jo na Hrvaškem projektirali pred 60 leti od meje s Slovenijo do meje s Črno goro, predstavljajo visoko varnostno tveganje, po kriterijih programa EuroRap pa so ocenjeni z eno zvezdico, kaže raziskava zagrebške prometne fakultete in hrvaškega avto kluba (Hak). Gre za eno najnevarnejših cest v Evropi.

Wikipedia

V evropskem programu za ocenjevanje cest EuroRap predstavlja ena zvezdica cesto visokega prometnega tveganja. Na Hrvaškem gre za odseke med Senjem in Stinico ter med Novim Vinodolskim in Zadrom, na katerih je veliko pomanjkljivosti. Gre za neustrezne varnostne ograje oz. to, da jih tam, kjer so nujno potrebne, sploh ni. Nevarne so tudi skale, ki štrlijo na cestišče, kot tudi nepravilno zgrajeni ovinki, na katerih vozila ob dežju drsijo.

Več kot dve tretjini od skupno 643 kilometrov dolge Jadranske magistrale sta ocenjeni z eno ali dvema zvezdicama, kar je z vidika prometne varnosti prav tako nesprejemljivo, je objavil Hak, ki ima hrvaško licenco za izvajanje programa EuroRap.

Med nevarnimi so tudi odseki od Reke do Senja, od Karlobaga do Starigrada, od Šibenika do Trogirja, od Splita do Ploč ter od Dubrovnika do črnogorske meje, so še zapisali na spletni strani Haka.

Kot bolj varni odseki so s tremi ali štirimi zvezdicami ocenjeni deli splitske obvoznice ter hitra cesta med Trogirjem in Solinom, ki so jih posodobili v zadnjih letih.

Hrvaški prometni strokovnjaki so predlagali 27 ukrepov za sanacijo vseh nevarnih točk Jadranske magistrale. Na ta način bi najbolj nevarne odseke ceste izboljšali do ravni najmanj treh zvezdic, ki zagotavljajo višjo stopnjo varnosti. Predlagana dela so ocenili na približno 311 milijonov kun (41 milijonov evrov).

Na Hrvaškem so podobno raziskavo in sanacijo naredili na Podravski magistrali, ki poteka do mejo z Madžarsko. Po sanaciji so ugotovili, da se je zmanjšalo število prometnih nesreč, kar, kot poudarjajo v Haku, pomeni, da se vloženi denar v nekaj letih po investiciji večkratno povrne.

Lani je v prometnih nesrečah na Hrvaškem umrlo 308 ljudi, kar je za tretjino manj kot leta 2010. Do leta 2020 načrtujejo, da bodo znižali število smrtnih primerov v prometu na približno 200 žrtev.

Na podlagi programa EuroRap izdelujejo tudi zemljevide z rizičnimi cestami, ki jih označujejo z različnimi barvami. Črna pomeni eno zvezdico in cesto visokega tveganja, zelena pa pet zvezdic oz. cesto nizkega tveganja.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste