Svet

Na Pelješcu in Korčuli še vedno gori

T.C.
23. 7. 2015, 22.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Požari v Dalmaciji pustošijo na Pelješcu že četrti dan, na Korčuli od sobote. Na otoku Brač so strele med neurjem popoldne zanetile kar tri požare, pri Slanem blizu Dubrovnika pa se je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina znova aktiviral požar, ki ga je v sredo zvečer zanetila strela.

Twitter

sta

V zraku so tudi danes gasilska letala, hrvaška vojska pa pomaga pri transportu in razporeditvi več sto gasilcev, ki prihajajo z različnih koncev države, da bi zamenjali utrujene kolege. V sredo sta bila v prometni nesreči gasilskega vozila lažje poškodovana dva gasilca.

Požara na Pelješcu in eden na Korčuli, so še zmeraj dejavni, je potrdil tiskovni predstavnik županijskega štaba za zaščito in reševanje Goran Cvjetinović. Kot je dodal, dež, ki je v sredo zvečer padel na Pelješcu, gasilcem ni bistveno pomagal. Hrvaško obrambno ministrstvo je danes poslalo tri gasilska letala na območje Ponikev na Pelješcu, gori tudi proti naselju Janjina. Zaradi požara je bil cel polotok popoldne več ur brez elektrike.

Na Korčuli je tako kot v prejšnjih dneh najhuje na območju občine Smokvica pri vasi Brne, kjer se je požar hišam približal na sto metrov. Na tem koncu je tudi vzpostavljena najmočnejša protipožarna obramba.

Facebook

Na Hrvaškem izpostavljajo, da je najpomembneje, da ni bilo človeških žrtev. Po izbruhu požara na Pelješcu so evakuirali več deset ljudi. V sredo zvečer se je zaradi poškodovane ceste na Pelješcu prevrnila gasilska cisterna, pri čemer sta bila dva gasilca lažje poškodovana.

Hrvaška komercialna Nova TV je v sredo zvečer poročala, da so piloti gasilskih letal obvestili, da naj bi videli piromana, kako je podtaknil ogenj. Informacija ni uradno potrjena. Preiskava o vzrokih velikanskih požarov kot tudi ocenjevanje škode bosta sledila, ko bodo požare pogasili.

Zaenkrat naj bi v požarih na Pelješcu in Korčuli zgorelo več kot tisoč hektarjev površin, večinoma borovega gozda, ter veliko domačih živali, vinogradov, gospodarskih objektov in vozil.

sta

Od popoldneva gori tudi na Braču. Strele so po navedbah gasilcev v Splitu zanetile dva požara blizu kraja Pučišća, tretji pa nad Bolom. Pretežno gori borov gozd, z ognjenimi zublji pa se bori okoli dvajset gasilcev.

Pri Slanem blizu Dubrovnika pa se je popoldne znova aktiviral požar, ki ga je v sredo zvečer zanetila strela. Gasilci skušajo preprečiti širjenje požara proti obali oz. tamkajšnjemu hotelu, ki je poln gostov.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste