Svet

Turčija bo vstopila v vojno

Urban Klančnik
2. 7. 2015, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po pisanju lokalnih medijev predsednik Erdogan pripravlja kopno invazijo na Sirijo. Pri tem naj bi osvobodili del sirskega ozemlja in zaščitili begunce. A ima Erdogan najverjetneje posebne načrte.

Wikipedija

Turčija naj bi se že nekaj časa pripravljala na vojno z Islamsko državo, ki vse bolj pritiska na meje te države, posredno pa tudi na meje Evrope. Turški mediji poročajo, da naj bi nestabilnost Sirije ogrožala Evropo, in to naj bi bil tudi glavni razlog za vstop kopenskih enot v državo. Erdogan naj bi se s turškim parlamentom že dogovoril o vojaški operaciji in v Sirijo naj bi že do konca tedna vstopilo 18.000 turških vojakov.

NAPAD BO KMALU

Po nekaterih informacijah naj bi se to zgodilo nekje do petka. A govori se, da naj bi Turčija udarila tako po položajih Islamske države kot po vojakih predsednika Bašarja Al Asada. Prav tako obstaja velika verjetnost, da se bodo pod turškim ognjem znašli Kurdi, ki so v preteklih mesecih vzpostavili nadzor nad severnim delom države, se pravi ravno v bližini turško-sirske meje. Predstavniki turške vlade so sporočili, da želijo z akcijo vzpostaviti posebno cono, kamor bi se lahko zatekli begunci pred islamskimi skrajneži. Naj spomnimo, pred časom so ravno na turški meji pripadniki Islamske države tik pred mejo ujeli več sto beguncev, večinoma ženske in otroke, ki so jih nato ali ubili ali pa jih poslali v suženjstvo. Turški vojaki pa so lahko to samo nemo opazovali. Prav to naj bi želela preprečiti turška vojska. A strokovnjaki so prepričani, da je v ozadju vdora v Sirijo precej manj človekoljuben razlog. Turška vojska naj bi vstopila v Sirijo samo zato, da bi preprečila nastanek kurdske države na meji s Turčijo. »Nikoli ne bomo dopustili nastanka nove države na severu Sirije,« je pretekli konec tedna izjavil Erdogan in tako znova poudaril, da Kurdom ne misli prepustiti svojega mesta pod soncem. Dodal je, da se bodo proti temu borili z vsemi razpoložljivimi sredstvi in brez ozira na ceno.

VOJAŠKA AKCIJA

Kakorkoli že, Turčija je napovedala, da bo zavzela prelaz Jarabulus, ki je pod nadzorom Islamske države, prav tako naj bi zasedli prelaz Azaz, ki je pod kontrolo Vojske svobodne Sirije, a je tarča hudih napadov Islamske države. S tem bi ustvarili posebno cono, široko okoli 100 kilometrov, kamor bi se lahko zatekli begunci, hkrati pa bi preprečili združitev dveh predelov, ki sta pod nadzorom kurdskih upornikov. Erdogan je jasno povedal, da Turčija kurdske upornike šteje za sovražno silo. Treba je tudi poudariti, da se je v turški parlament s 13 odstotki glasov uspelo prebiti kurdski Stranki ljudske demokracije (HDP), kar gre seveda v nos predsedniku Erdoganu. Predvsem zato, ker je predsednik levičarske stranke Selahattin Demirtaş prepričal precej Nekurdov, da so glasovali zanj in za stranko. Samo čas bo pokazal, kaj bo vstop Turčije pomenil za razklano Sirijo, prav gotovo pa navadnih ljudi, ki trpijo v tej državi, v prihodnosti ne čaka nič dobrega.

KAJ PA VELESILE?

Samo upamo lahko, da se bo kriza v Siriji začela vsaj nekoliko umirjati, a to so precej pobožne želje. Samo vprašanje časa je namreč, kdaj se bodo še resneje vpletle velesile, kot so ZDA, Velika Britanija, Francija in Nemčija. Prebivalcem Sirije pa to prav gotovo ne bo koristilo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste