Svet

Zagrebško letališče bodo poimenovali po predsedniku Tuđmanu

STA
29. 6. 2015, 14.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić je v nedeljo potrdil, da bodo zagrebško letališče poimenovali po prvem hrvaškem predsedniku Franji Tuđmanu. Napovedal je, da se bo to zgodilo ob odprtju novega potniškega terminala na letališču, ki je predvideno za božič leta 2016.

Arhiv Svet24

Hajdaš Dončić je v pogovoru za komercialno televizijo Novo TV izpostavil, da je bil Tuđman hrvaški predsednik, antifašist, partizan in "njegov Zagorec" ter da vlada namerava po njem poimenovati posodobljeno letališče. Zavrnil je navedbe, da se je vlada za takšno potezo odločila zaradi pritiskov iz opozicijske HDZ. Izpostavil je, da je bila HDZ na oblasti vrsto let, a imena letališča ni spremenila.

Pojasnil je, da se na vladi o novem imenu največjega hrvaškega letališča pogovarjajo že več mesecev ter da je poimenovanje možno tudi glede na koncesijsko pogodbo, ki jo imajo s francoskim koncesionarjem mednarodnega zagrebškega letališča. Spomnil je, da je vrednost novega poslopja letališča 220 milijonov evrov.

Tudi hrvaški premier Zoran Milanović je prejšnji teden ob hrvaškem dnevu državnosti poudaril, da so bili trije najpomembnejši hrvaški politiki v zadnjih stotih letih predsednik Hrvaške kmečke stranke (HSS) Stjepan Radić, ki je bil ubit leta 1928 v atentatu, pokojni jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito ter Franjo Tuđman.

Milanović je med drugim v nagovoru dejal, da Tuđman "še vedno nima ustreznega trga v Zagrebu". Zagrebška mestna skupščina je pred leti, ko je bila SDP na oblasti v Zagrebu, po Tuđmanu poimenovala enega od manjših trgov v širšem središču hrvaške prestolnice.

V HDZ so po Milanovićevih izjavah dejali, da so veseli, ker je premier, četudi v predvolilne namene, prepoznal zgodovinsko vlogo predsednika Tuđmana. Takrat so tudi omenili, da bi lahko zagrebško letališče poimenovali po Tuđmanu.

Premier Milanović je imel v svojih javnih nastopil vedno spoštljiv odnos do Tuđmana. Na Hrvaškem ocenjujejo, da je poimenovanje letališča po Tuđmanu vendarle predvolilna poteza, s katero se levosredinska koalicija namerava približati sredinskim in zmerno konservativnim volivcem, ki doživljajo Tuđmana kot očeta sodobne Hrvaške. Hrvaške parlamentarne volitve bodo najpozneje februarja 2016.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste