Svet

Nato krepi odzivne sile, Slovenija napovedala zvišanje obrambnih izdatkov

sta/ Tomaž Murkovič in Mihael Šuštaršič
25. 6. 2015, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Obrambni ministri zveze Nato so na dvodnevnem zasedanju sprejeli odločitev o precejšnji okrepitvi sil za hitro posredovanje za boljšo pripravljenost na aktualne grožnje. Pogovarjali so se tudi o sodelovanju z Ukrajino in dvigu obrambnih izdatkov. Slovenija je ob tem napovedala postopno zviševanje sredstev za obrambo.

Reuters

Ministri so prvi dan zasedanja sklenili, da bodo številčnost Natovih sil za hitro odzivanje zvišali na do 40.000 vojakov, kar je precejšnje povečanje od trenutnih 13.000. Prav tako so se odločili za okrepitev sil za zelo hitro posredovanje, t. i. bojno konico, da bi bil Nato sposoben res hitrega in odločnega odzivanja v kriznih trenutkih. Sile za bojno konico trenutno zagotavljajo predvsem Nemčija, Nizozemska in Norveška. Kot je v četrtek povedala slovenska obrambna ministrica Andreja Katič, bo pri krepitvi sil NRF in bojne konice sodelovala tudi Slovenija. "Na kakšen način in kako, pa se še nismo dogovorili," je povedala. Na zasedanju so še dokončali obliko in sestavo šestih manjših poveljniških centrov Nata, ki jih bodo vzpostavili v Bolgariji, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljski in Romuniji ter bodo namenjeni hitrejšemu odzivu v primeru kriz v tej regiji.

Ključno vlogo bo igralo 40 ljudi

Vsak center bo sestavljajo okrog 40 ljudi, ki bodo igrali ključno vlogo pri načrtovanju operacij, vojaških vaj in pomoči morebitnim okrepitvam, je v sredo povedal generalni sekretar zveze Jens Stoltenberg po prvem dnevu zasedanja in dodal, da razmišljajo o več tovrstnih centrih v drugih članicah Nata. Več članic je namreč izrazilo pripravljenost gostiti center. Stoltenberg je še razkril, da so se odločili vzpostaviti še nov skupni logistični center, ki bo omogočil hitrejše premike sil Nata z vso potrebno opremo in zalogami čez ozemlje članic zavezništva. Vsi ti koraki bodo po zagotovilih Stoltenberga prispevali k boljši odzivnosti Nata na spremenjeno varnostno okolje. "Hkrati pazljivo ocenjujemo posledice ravnanja Rusije, tudi njene jedrske aktivnosti," je povedal vodja Nata v luči vse večjih napetosti z Moskvo zaradi ukrajinske krize in njene domnevne vloge pri podpiranju proruskih upornikov na nemirnem vzhodu Ukrajine. "A da bom jasen. Ne iščemo konfrontacije in ne želimo si nove oboroževalne tekme. Želimo zagotoviti varnost naših držav. V luči številni izzivov iz različnih smeri moramo biti pripravljeni," je še zatrdil Stoltenberg.

Koordinacija odnosov z Ukrajino

V luči zaostrovanja odnosov z Rusijo pa so se ministri v četrtek srečali z ukrajinskim kolegom Stepanom Poltorakom in poskušali koordinirati odnose z Ukrajino. Po srečanju je Stoltenberg dejal, da so bile glavna tema obrambne reforme, ki da jih Ukrajina pospešeno izvaja v času hude gospodarske krize. Stoltenberg je izrazil podporo Nata reformam in spomnil, da Nato reforme podpira s sredstvi in strokovnim znanjem ter da za te namene deluje že pet skrbniških skladov. Povedal je še, da so v zadnjih dneh začeli projekte varnih komunikacij in regionalne zračne varnosti. Danes pa so se sporazumeli še o ustanovitvi novega skrbniškega sklada, ki bo namenjen deminiranju. Po besedah Stoltenberga z ukrajinsko vlado sodelujejo tudi na področju izrednih razmer in odziva na katastrofe, za jesen pa je napovedal skupno vajo. Ministri so govorili tudi o obljubi voditeljev članic Nata z lanskega vrha v Walesu o dvigu obrambnih izdatkov na dva odstotka bruto domačega proizvoda v prihodnjih desetih letih, če bodo seveda javne finance to dovoljevale.

STA

Konec varčevanja Slovenije

Katičeva je ob tem napovedala konec varčevanja Slovenije in postopno dvigovanje slovenskega obrambnega proračuna. "Slovenija se zaveda, da moramo vsi izpolniti zaveze," je dejala. Kot je pojasnila v izjavi za slovenske medije, si bo Slovenija prizadevala za obrnitev trenda padajočih obrambnih izdatkov in njihovo postopno dvigovanje za 0,04 odstotka BDP na leto. Spomnila je, da je to v torek ob obisku obrambnega ministrstva napovedal tudi premier Miro Cerar. Tako naj bi po besedah ministrice letos obrambni proračun ostal na isti ravni, to je na odstotku BDP. "Naša želja je, da bi temu primaknili še 0,01 odstotka BDP, v prihodnjih letih pa bi si prizadevali za povečevanje za 0,04 odstotka BDP," je povedala. "Želeli bi si znatnega povečanja, a se zavedamo realnosti," je še dodala. Ministri so potrdili tudi varnostna zagotovila vzhodnim zaveznicam. Slovenija bo v okviru teh ukrepov prispevala častnika v vrhovno poveljstvo zavezniških sil Evrope (SHAPE), je povedala ministrica.

Sklepni del zasedanja obrambnih ministrov pa je bil namenjen operaciji Odločna podpora v Afganistanu. Glavni poudarek razprave je bil na prihodnosti operacije v luči dogodkov na terenu in na odločitvi o ustanovitvi civilne misije v Afganistanu po koncu te operacije, ki je namenjena urjenju afganistanskih varnostnih sil. Trenutno v tej operaciji sodeluje sedem slovenskih vojakov, ki delujejo pod poveljstvom Italije na območju Herata na zahodu države.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste