Svet

Mineva 200 let od poraza Napoleona pri Waterlooju

M.J.
17. 6. 2015, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Belgiji ta teden obeležujejo 200. obletnico bitke pri Waterlooju, ki je bila eden ključnih trenutkov v zgodovini Evrope. Vrhunec praznovanj bo potekal v četrtek na bojišču v bližini Bruslja, na katerem so pruske in britanske sile 18. junija 1815 pokopale sanje Napoleona Bonaparteja, da bo zavladal Evropi.

Uradne spominske slovesnosti se bodo udeležili politiki in člani evropskih dvorov, med drugim belgijskega, luksemburškega in britanskega. Množice naj bi medtem na nekdanje bojišče privabil ogromen pirotehnično-svetlobni spektakel z naslovom Inferno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V petek in soboto bo nato sledila veličastna uprizoritev bitk, kakršne so potekale pred 200 leti. Tako obsežne uprizoritve bojev naj doslej še ne bi bilo. V njej bo sodelovalo 5000 "vojakov", 360 konjev in 100 topov, pripravljali so jo leto in pol, stala pa naj bi nekje deset milijonov evrov. Vsak dan naj bi si bitke prišlo ogledat po več kot 60.000 ljudi.

Spominske slovesnosti naj bi sicer po navedbah iz kabineta belgijskega premierja Charlesa Michela Evropi poslale predvsem sporočilo sprave in enotnosti v času, ko je enotnost stare celine ogrožena - v luči kriz, kot sta grška, ki postavljajo pod vprašaj obstoj območja z evrom, in ukrajinska, kjer si nasproti stojita Zahod in Rusija.

Visoke obletnice se bodo v četrtek spomnili tudi v Londonu, kjer bo potekala posebna slovesnost v katedrali svetega Pavla, udeležil pa se je bo britanski prestolonaslednik Charles s soprogo Camillo. Povabljeni so tudi potomci vojakov, ki so se borili pri Waterlooju.

Bitka pri Waterlooju je eden ključnih dogodkov v zgodovini Evrope. 93.000 francoskih vojakov pod poveljstvom Napoleona se je spopadlo s 125.000 pripadniki britanskih in pruskih sil, ki sta jih vodila vojvoda wellingtonski in maršal Blücher. Po kar desetih urah silovitih bojev je 10.000 vojakov obležalo mrtvih, 35.000 pa je bilo ranjenih in na tisoče je kasneje podleglo poškodbam.

Slavila je naveza dveh monarhij, odločenih narediti konec letom vojn, ki so sledile francoski revoluciji leta 1789. Napoleon je bil izgnan na otok Svete Helene v južnem Atlantiku, kjer je leta 1821 tudi umrl. Zmagovalci so na novo zarisali meje v Evropi, kontinent pa je nato užival kar stoletje relativnega miru, ki ga je končala šele prva svetovna vojna, piše AFP.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste