Svet

Na Expu se predstavljajo slovenski startupi

STA/M.J.
13. 6. 2015, 11.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na svetovni razstavi Expo v Milanu se danes predstavljajo ekipe, ki so se tri mesece kalile v Pospeševalniku ABC v Ljubljani, ter številni drugi startupi in mlada podjetja iz Slovenije. To je priložnost, da se inovacijski potencial slovenskega prostora predstavi tudi širši mednarodni javnosti, so sporočili iz agencije Spirit.

wikipedia

Kot pravijo v Spiritu, je dan dinamično zasnovan, poln pozitivne energije, prebojnih zgodb malih in velikih podjetji, multinacionalk ter investitorjev, vrhunec dneva pa so predstavitve startup podjetij Impro Pitch.

Podjetniški pospeševalnik ABC (Acceleration Business City), ki je s svojim delom v prostorih v BTC začel konec marca letos, je v trimesečnem programu Smart Cities osmim startupom s pomočjo mentorjev, predavateljev in investitorjev omogočil, da so izboljšali svoje poslovne modele, jih prilagodili povpraševanju in se pripravili na prodor na globalni trg.

"Rešitve mladih podjetij so usmerjene na izboljševanje kakovosti bivanja npr. s področja porabe vode in ravnanja z odpadki ter zmanjševanja količin zavržene hrane, kar je povezano tudi z glavno temo svetovne razstave - hrana ter posredno tudi varovanjem okolja," pravijo v Spiritu.

O priložnostih in o aktivnostih, ki zaznamujejo slovensko poslovno okolje, so danes na okrogli mizi spregovorili gostje iz družb BTC, ABC in IBM. Investitor Julien Coustaury in podjetnica Tjaša Dornik sta predstavila, kaj vpliva na investitorjevo odločitev, v koga investirati, in kateri so izzivi podjetnika, ki je investicijo pripravljen sprejeti.

Slovenski inovacijski ekosistem se s projekti, kot je Pospeševalnik ABC, še dodatno krepi in postaja mednarodno prepoznaven ter tudi privlačnejši za tuje investitorje, navajajo v Spiritu in dodajajo, da so v letu 2014 slovenski startupi zbrali 60 milijonov dolarjev investicij, kar je več kot prej v devetih letih skupaj. "To je zgovoren znak, da se trg prebuja, da se podjetniški duh krepi in da ideje postajajo učinkovite poslovne rešitve," menijo v Spiritu.

Današnji dogodek, ki poteka na zunanjem odru slovenskega paviljona na Expu, je "generalka" za startup podjetja iz ABC, ki se bodo 24. junija v Ljubljani na zaprtem dogodku Demo Day predstavila mednarodnim investitorjem. Kolikšne bodo dejanske investicije, ki jih bo osem startupov uspelo pritegniti, pa bo znano kasneje, ko se bodo prvi interesi prevesili v pogajanja in nato v pogodbene dogovore.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste