Svet

Krizne razmere v zvezi z begunci se v Italiji zaostrujejo

M.J.
13. 6. 2015, 11.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Milanu in Rimu se krizne razmere v zvezi z begunci zaostrujejo. Milanska železniška postaja je postala glavno pribežališče migrantov, ki prispejo v Italijo. Tam je samo v noči na petek prenočilo okoli 350 beguncev, vsi pa čakajo na priložnost, da bi odpotovali naprej proti severu Evrope.

Reuters

Medtem za begunce na železniški postaji skrbi Rdeči križ, ki jim deli vodo in življenjske potrebščine, prav tako pa jih informira o pogrešanih sorodnikih, o njihovem pravnem položaju v EU ter voznih redih naslednjih vlakov na sever.

V skladu z uredbo Dublin III morajo namreč vsi tisti begunci, za katere je Italija prva vstopna točka v EU, tam tudi ostati. A tisti, ki se uspešno borijo proti temu, da jih identificirajo, imajo več možnosti, da odpotujejo naprej.

Veliko migrantov je tudi na rimski avtobusni postaji Tiburtina. Po tem ko je policija v četrtek pregnala stotine migrantov, ki so tam več dni vztrajali kljub vročini, so se oblikovale nove skupine beguncev, ki si želijo z avtobusi odpotovati na sever. Mnogi izmed njih so prenočili ob zunanjih stenah centralnega pokopališča Verano.

Tudi na italijansko-francoski meji Ventimiglia je položaj težak. Desetine afriških migrantov je prijela francoska policija, ki je okrepila nadzor na mejnem prehodu, da bi preprečili prihod migrantov. Stotine migrantov vsak teden pokuša prečkati mejo med Italijo in Francijo, poročajo italijanski mediji. Večina beguncev poskuša zaobiti policijsko kontrolo v Ventimiglii in priti v Francijo z vlakom.

Italijanska stranka Severna liga zaradi krizne situacije z migranti ostro napada italijansko vlado. "Ni se sposobna spopasti z navalom beguncev. Druge evropske države ščitijo svoje meje, medtem ko EU krizo z begunci preprosto ignorira," poudarja šef stranke Matteo Salvini.

O kaotičnem položaju v zvezi z begunci govori tudi populistično opozicijsko gibanje Pet zvezd. "Stotine migrantov je zavzelo italijanske železniške postaje in povzročajo težave za javno varnost in zdravje. To so situacije, ki si jih Italija ne zasluži," menijo v gibanju.

Vodja škofov Angelo Bagnesco pa gasi ogenj, ki se je razvnel s polemikami glede skrbi za begunce. Kot je dejal, "nikoli ni dobro širiti strahu. "Problematiko v zvezi z begunci je treba reševati z realizmom in odprtim dialogom," je prepričan.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste