Svet

Ekvador z "Robin Hood davkom" nad najbogatejše

B.K.
1. 6. 2015, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predsednik Correa poudarja, da novi davek na dediščino ne bo vplival na srednji razred ali revne, temveč zgolj na »najbogatejše«, poroča latinsko-ameriška televizija Telesur.

Reuters

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je predstavil nov zakon o davku na dediščino, ki ga bo kmalu vložil v državni zbor. Zakon bo uvedel 2,5-odstotni davek na dediščino v vrednosti med 35.000 in 70.000 ameriških dolarjev.

Pri pisanju zakona se je predsednik Correa, ki je sicer doktor ekonomije, izšolan na univerzi Illinois v ZDA, naslanjal tudi na raziskave britanskega ekonomista Thomasa Pikketyja, avtorja svetovne uspešnice "Kapital v 21. stoletju".

Davek po besedah Corree cilja na najbogatejše. Gre za redistributiven, se pravi razdeljevalen zakon, ki ne bo jemal revnemu sloju in srednjemu razredu, razlaga Correa. »V lanskem letu je zgolj eden izmed 3000 Ekvadrocev prejel dediščino višjo od 35.000 dolarjev.« »Namen [zakona] je prelom s stoletji dolgo inercijo po kateri nam je gospodovalo sto družin ravno zaradi dedovanja gospodarske moči,« je še dodal Correa.

Do sedaj so davek na dediščino v višini 5 odstotkov plačevali le tisti, ki so dedovali v vrednosti višji od 69.000 dolarjev. Dediščina višja od 827.000 dolarjev pa je 35-odstotno obdavčena.

V nedavnem intervjuju za latinsko-ameriško televizijo Telesur je ameriški ekonomist Mark Weisbrot, sicer direktor Centra za ekonomske in politične raziskave iz Washingtona, pohvalil uspehe, ki jih je v osmih letih uspel doseči Correa. Weisbrot je pohvalil tako hitro gospodarsko rast te države kot tudi zmanjševanje revščine in neenakosti.

Reuters

Gospodarstvo Južne Amerike dosega 4-odstotno gospodarsko rast že od leta 2007 in to kljub globalni ekonomski krizi in recesiji, poudarja Weisbrot.

Med drugimi ukrepi je administracija predsednika Corree uvedla davek na beg kapitala, Centralna banka je morala vrniti milijarde sredstev naloženih v tujini, vlada je ustanovila likvidnosti sklad in z novimi omejitvami preprečila bankam lastninjenje medijskih podjetij, hkrati pa je pospešila širitev kreditnih sindikatov, zadrug in drugih delov »ljudskega in solidarnostnega sektorja« finančnega sistema.

Vendar pa se takšni uspehi ekvadorske vlade soočajo s težavami na več frontah, v veliki meri tudi v medijskem prostoru. Predvsem v zahodnih državah, kjer so varčevalne politike in rezi v javne izdatke pogosto predstavljeni kot edina rešitev iz ekonomskih tegob, vlada ignoranca do uspehov latinsko-ameriških progresivnih vlad. V Franciji je režiser dokumentarnih filmov Pierre Carles nedavno označil blokado ekvadorskih uspehov v zahodnih medijih za »kodeks molka.«

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste