Svet

Prisegel novi nigerijski predsednik

STA
29. 5. 2015, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Muhammadu Buhari je danes prisegel kot novi nigerijski predsednik pred 20.000 gosti, med katerimi je bilo več kot 50 predsednikov držav in vlad ter drugih visokih predstavnikov z vsega sveta. V govoru po prisegi je obljubil odločen boj proti skrajni skupni Boko Haram, ki seje smrt na severu države.

Reuters

"Odločno se jih bomo lotili. Nigerijci ne bodo obžalovali, da so nam zaupali odgovornost," je zagotovil. Po njegovih besedah je Boko Haram "brezobzirna, brezbožna skupina, ki je tako oddaljena od islama, koliko si lahko zamisliš".

72-letni Buharu, ki je po veroizpovedi musliman, je napovedal, da bo vzpostavil nov vojaški poveljniški center v Maiduguriju, glavnem mestu zvezne države Borno, ki velja za utrdbo Boko Harama. "Zmage ni mogoče doseči iz poveljstva v Abuji," je poudaril.

Obljubil je, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, za rešitev tisoče talcev, ki so še vedno v ujetništvu skrajnežev, med njimi 219 šolark, ki so bile aprila lani ugrabljene v mestu Chibok na severovzhodu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Buhari je na predsedniških volitvah 28. marca s 54 odstotki premagal prejšnjega predsednika Goodlucka Jonathana. Tokrat se je prvič zgodilo, da je vladajoča stranka v največjem afriškem gospodarstvu oblast mirno predala opoziciji.

Novega predsednika je v Abuji pozdravila navdušena množica ljudi. Konferenčni center, kjer je potekala slovesna prisega, je bil okrašen v barvah Buharijeve stranka Vsenapredni kongres - zeleno, belo in svetlomodro. Po pisani slovesnosti s tradicionalnim plesom, nastopi in vojaškim mimohodom je Buhari uradno prisegel pred vrhovnim sodnikom Mahmudom Mohammedom, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Prisege so se udeležili številni ugledni gosti iz tujine, med njimi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ameriški državni sekretar John Kerry in posebni kitajski odposlanec Han Changfu. Prišli so tudi številni afriški voditelji - južnoafriški predsednik Jacob Zuma, predsednik Gvineje Alpha Conde, Robert Mugabe iz Zimbabveja in ganski predsednik John Dramani Mahama.

V prestolnici so zaradi slovesnosti močno poostrili varnostne ukrepe. Po ulicah so patruljirali vojaki, na cestah, ki vodijo iz in v Abujo so postavili nadzorne točke, hotele in konferenčni center pa je varovalo več tisoč policistov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov