Svet

Nedeljske volitve v Italiji - bo Berlusconi slavil ali pogrnil?

T.C.
29. 5. 2015, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V sedmih od skupno 20 italijanskih dežel bodo v nedeljo volitve, ki bodo pomemben preizkus za italijanskega premierja Mattea Renzija. Še večji preizkus bodo za nekdanjega premierja Silvia Berlusconija, saj priljubljenost njegove stranke Naprej Italija v zadnjem času upada. Obenem bodo v več kot tisoč italijanskih občinah volili nove župane.

Na volišča v deželah Benečija, Ligurija, Toskana, Umbrija, Marke, Kampanija in Apulija je v nedeljo vabljenih 17 milijonov Italijanov. Dežele, kjer bodo tokrat volili, nimajo enotne volilne zakonodaje, temveč v njih veljajo različni volilni sistemi.

V petih deželah je zdaj na oblasti Renzijeva levosredinska Demokratska stranka (PD), v eni Berlusconijeva Naprej Italija in v eni populistična Severna liga.

Reuters

Renzi računa na gladko zmago in pričakuje koristi od znatnega padca priljubljenosti stranke Naprej Italija. A politični analitiki v Rimu opozarjajo, da tokrat lahko močno preseneti populistična Severna Liga pod vodstvom Mattea Salvinija, katere priljubljenost narašča.

Le v Benečiji in Liguriji ima tabor Berlusconijeve Naprej Italija in Severne lige zmago praktično že v žepu.

Deželne volitve so tokrat zasenčili kandidati dvomljivega slovesa. Več kandidatov, med njimi tudi nekateri iz Renzijeve stranke, v skladu s protikorupcijsko zakonodajo ne sme kandidirati na volitvah, ker so bili obsojeni. V umik kandidature bo morda zato tik pred volitvami prisiljenih 17 kandidatov - 13 iz Kampanije, štirje iz Apulije. Parlamentarna komisija za boj proti mafiji naj bi seznam tistih, ki ne smejo kandidirati, objavila danes.

Arhiv Svet24

Med najbolj spornimi je kandidat PD za predsednika Kampanije, sedanji župan Salerna Vicenzo De Luca, ki je bil zaradi zlorabe položaja v zvezi z gradnjo sežigalnice odpadkov nedavno obsojen na leto dni zapora. Nekaterim kandidatom na listah De Lucovih zaveznikov očitajo povezavo z neapeljsko mafijo Camorra. Tudi če De Luca zmaga, bo morda moral oditi, če bo sodnik ocenil, da je kot obsojeni kriminalec neprimeren za opravljanje javne službe

Renzi očitke, da njegovi kandidati niso "čisti", zavrača. V skladu s protikorupcijskim zakonom ne smejo kandidirati le tisti, ki so bili pravnomočno obsojeni na najmanj dve leti zapora, a v primeru zlorabe položaja za prepoved kandidature zadošča že obsodba na pol leta zapora.

V Kampaniji bo sicer po pričakovanjih ohranil položaj Stefano Caldoro iz Naprej Italija, ki deželo vodi od leta 2010.

V Benečiji za najverjetnejša tekmeca veljata sedanji predsednik dežele Luca Zaia iz Severne lige in župan Verone Flavio Tosi, ki kandidira s podporo vladajoče stranke Novi desni center (NCD) in krščanskih demokratov (UDC). Tretja kandidatka z možnostmi za predsedniški stolček v tej deželi je Renzijeva varovanka Alessandra Moretti.

Reuters

V Liguriji desna sredina v boj za položaj predsednika pošilja Berlusconijevega svetovalca Giovannija Totija, ki se bo pomeril s kandidatko levice Raffaello Paita.

Zmagoslavje Renzijevega tabora je pričakovati v tradicionalno levi Toskani, kjer za nespornega favorita velja sedanji predsednik dežele Enrico Rossi.

Renzi vseskozi zagotavlja, da deželne volitve ne bodo preizkus njegove vlade, a se zaveda, da bodo izidi znatno vplivali na politiko na državni ravni.

Renzijeva PD sicer pred volivce ne gre praznih rok. Pred kratkim so skozi parlament spravili volilno reformo, italijansko gospodarstvo kaže znake okrevanja. "Uspel nam je preobrat," je zadovoljen Renzi. Volitve bodo pokazale, koliko Italijanov se strinja z njim.

Hkrati z deželnimi bodo v več kot tisoč italijanskih občinah potekale lokalne volitve.

Hkrati z deželnimi bodo v več kot tisoč italijanskih občinah potekale lokalne volitve. Med večjimi občinami, kjer bodo izbirali nove župane, so Benetke, Mantova in Agrigento.

A v mestu Plati v Kalabriji, kjer je središče mafijske združbe 'Ndrangheta, ne bodo volili novega župana. Zaradi mafije, ki ima vse niti v rokah, si nihče ne upa kandidirati za župana občine s 3500 prebivalci. Eden od nekdanjih županov, Domenico Dimaio, je bil leta 1985 žrtev mafijskega obračuna. Kraj trenutno nima župana; njegove naloge opravlja uradnik Luca Rotondi, ki so mu to nalogo za Plati in bližnje mesto Bagnara poverile kalabrijske deželne oblasti.

Reuters

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste